Majoneesi

Asiaa majoneesista

Kun käyt kaupassa, jätä suosiolla valmiit majoneesit hyllyyn. Oikeasti, se on niin helppo tehdä itse, ettei sitä ole syytä ostaa valmiina. Jos omaat nohevuutta, arvaatkin jo varmasti, että kotioloissa siitä saa myös sata kertaa paremman makuista. Perusmajoneesiin tulee keltuaista, rypsiöljyä (testasin kerran oliiviöljyä, eikä maku ollut hyvä) ja jotain sitovaa ainetta. Yleensä se on sinappia. Tämä saa aikaan emulsion, jossa kaksi normaalisti toisiaan hylkivää ainesosaa saatetaan yhteen. Siitä nimitys emulsiokastike. Määrätkin on helppo muistaa: 1 keltuainen yhtä öljydesiä kohden. Nyt itse reseptin kimppuun.

2 keltuaista
2 dl rypsiöljyä
1 tl dijonsinappia

Mausteet:

Suolaa
Musta- tai valkopippuria
Vaaleaa balsamiviinietikkaa
Tuoretta timjamia
Valkosipulia
Konjakkia

Pahoittelen kuvien puuttumista. Tämä on ensimmäinen kirjoitukseni, jossa erittelen annoksen komponentit omissa teksteissään. Tästä syystä en hiffannut ottaa kuvia välivaiheista.

Tätä ruokaa varten tein majoneesikastikkeen, jossa 2 keltuaista korvataan 1 kananmunalla. Tuolloin majoneesista ei tule niin tiukkaa, vaan koostumus on juoksevampi ja väri hieman läpikuultava. Kuitenkin valmistus menee samalla tavalla.


Laita kulhon alle kostea rätti, joka estää kulhon liikkumisen. Itse laitoin rätin kattilan pohjalle ja kulhon siihen, jotta se ei vispatessa sinkoilisi pitkin kylän raittia. Laita kulhoon keltuaiset (tai kananmuna) ja sinappi. Sekoita hyvin. Mittaa öljy kaatonokalliseen astiaan. Ryhdy vispaamaan keltuaisia ja kaada öljyä ohuena nauhana niiden sekaan. Öljyn tulee sekoittua saman tien. Mikäli näin ei käy, lisää öljyä vasta sitten kun entinen on sekoittunut. Soossia tulee vispata niin maan vimmatusti, jotta öljy sekoittuu siihen. Tässäkin harjoitus tekee mestarin. Jo parin majoneesin jälkeen handlaat homman kuin ninja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokonaisen lihan grillaaminen

Asiaa lihasta ja parhaasta hampurilaisesta

Paras flunssan taltuttaja: Valkosipulimaito!