Majoneesi
Asiaa majoneesista
Kun käyt kaupassa, jätä suosiolla
valmiit majoneesit hyllyyn. Oikeasti, se on niin helppo tehdä itse, ettei sitä
ole syytä ostaa valmiina. Jos omaat nohevuutta, arvaatkin jo varmasti, että
kotioloissa siitä saa myös sata kertaa paremman makuista. Perusmajoneesiin
tulee keltuaista, rypsiöljyä (testasin kerran oliiviöljyä, eikä maku ollut
hyvä) ja jotain sitovaa ainetta. Yleensä se on sinappia. Tämä saa aikaan
emulsion, jossa kaksi normaalisti toisiaan hylkivää ainesosaa saatetaan yhteen. Siitä nimitys emulsiokastike. Määrätkin on helppo muistaa: 1 keltuainen
yhtä öljydesiä kohden. Nyt itse reseptin kimppuun.
2 keltuaista
2 dl rypsiöljyä
1 tl dijonsinappia
2 dl rypsiöljyä
1 tl dijonsinappia
Mausteet:
Suolaa
Musta- tai valkopippuria
Vaaleaa balsamiviinietikkaa
Tuoretta timjamia
Valkosipulia
Konjakkia
Musta- tai valkopippuria
Vaaleaa balsamiviinietikkaa
Tuoretta timjamia
Valkosipulia
Konjakkia
Pahoittelen kuvien
puuttumista. Tämä on ensimmäinen kirjoitukseni, jossa erittelen annoksen
komponentit omissa teksteissään. Tästä syystä en hiffannut ottaa kuvia
välivaiheista.
Tätä ruokaa varten tein
majoneesikastikkeen, jossa 2 keltuaista korvataan 1 kananmunalla. Tuolloin majoneesista
ei tule niin tiukkaa, vaan koostumus on juoksevampi ja väri hieman läpikuultava.
Kuitenkin valmistus menee samalla tavalla.
Laita kulhon alle kostea rätti,
joka estää kulhon liikkumisen. Itse laitoin rätin kattilan pohjalle ja kulhon
siihen, jotta se ei vispatessa sinkoilisi pitkin kylän raittia. Laita kulhoon
keltuaiset (tai kananmuna) ja sinappi. Sekoita hyvin. Mittaa öljy
kaatonokalliseen astiaan. Ryhdy vispaamaan keltuaisia ja kaada öljyä ohuena
nauhana niiden sekaan. Öljyn tulee sekoittua saman tien. Mikäli näin ei käy,
lisää öljyä vasta sitten kun entinen on sekoittunut. Soossia tulee vispata
niin maan vimmatusti, jotta öljy sekoittuu siihen. Tässäkin harjoitus tekee
mestarin. Jo parin majoneesin jälkeen handlaat homman kuin ninja.
Tarjoilin majoneesin lihapullien ja lohkoperunoiden kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti