Pastaa osa 1: Pasta Bastardo (sipulihässäkkä)
Vuosi
oli varmaan 2012. Olin 40-asteen kuumeessa kotona ja katselin
telkkaria. Olotila oli sellainen, etten pystynyt vaihtamaan edes
kanavaa (syy, miksi töllö oli LIVillä, en tiedä). Rachael Ray
valmisti pastaa johon tuli aivan törkeä määrä sipulia. Tämä
jätti sumuisen ja pysyvän arven aivoihini, enkä silloin vielä
tiennyt että kohtaloni olisi joku päivä kehittää siitä hyvinkin
maukas ateria.
Pastakone, tuo Perkeleen viekas juoni |
Ensimmäinen
tuorepastakokeiluni tapahtui noin vuosi sitten, ja tein sitä vasta
hiljattain uudestaan. Innostuksen laantumisen syyksi voin nimetä
yhden esineen: pastakone. Ekalla kerralla koitin tehdä koneella,
eikä se onnistunut suunnitelmien mukaan. Vuosi kului, ja jokin sai
minut päättämään että selätän pastan vaikka mikä olisi! Ei
ole mitään syytä olla opettelematta tätä hienoa taitoa. Tällä
kertaa heitin pastakoneen jorpakkoon ja otin käyttöön hieman old
schoolimman aseen: vanhan kunnon kaulimen. Ja niin alkoi ystävyys
miehen ja kaulimen. Ystävyys, joka tulee jatkumaan toivottavasti
vielä pitkään.
Kirjoitan
tästä itseasiassa kaksi eri juttua: sipulihässäkän ja kaikille
hieman tutumman Ragu alla Bolognesen. Pastan valmistin molemmilla
kerroilla hyvin samalla tavalla (jälkimmäisellä hieman virheistä
oppineena).
4
½ dl durumvehnäjauhoja
3 kananmunaa
n. 3 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl suolaa
valkosipulia
3 kananmunaa
n. 3 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl suolaa
valkosipulia
Kaada
jauhot pöydälle ja tee kasan keskelle kaukalo. Lisää kaukaloon
kananmunat, öljy, suola ja murskattu valkosipuli. Oikaisin ekalla
kerralla ja käytin valkosipulijauhetta, joka ei kannattanut koska
koostumuksesta tuli vähän karhea. Viisastuneena puristin joukkoon 3
kynttä ja lopputulema oli kerrassaan loistava. Kananmunat kannattaa
rikkoa astiaan ennen kuin lisää ne jauhoihin, koska jos kuorta
tippuu jauhojen sekaan niin ei sitä saa sieltä pois edes kirveen
avulla.
Kun
ainekset ovat kasassa, ryhdytään taikinaa työstämään sisältä
ulospäin. Homma on aluksi sottaista varsinkin tottumattomalle, mutta
vähitellen siitä alkaa muodostua kiinteän taikinan muotoinen asia.
Jos homma meinaa kuivua liikaa, lisää tilkka vettä ja jatka
työstämistä. Jotkut käyttävät tähän konetta, mutta pois
sellaiset hifistelyt. Taikinaan saadaan sielu ainoastaan käsin
veivaamalla. Kun olet vaivannut ja vemputtanut taikinaa noin 10
minuuttia, pitäisi sen olla suhteellisen kiinteä. Sitten se
kääritään kelmuun ja siirretään jääkaappiin tunniksi
rauhoittumaan. Mokomakin.
Koska
aika on rajallinen resurssi, niin tässä vaiheessa kannattaa pilkkoa
kasvikset sipulihässäkkää varten. Jos valmistat Bolognesen,
tsekkaa kasvishommat täältä.
Leikkaa
taikina puoliksi sekä kauli neliön muotoiseksi ja niin ohueksi kuin
vain mitään rikkomatta pystyt sen tekemään. Ensimmäinen pastani
oli noin 2 millin paksuinen, ja se turposi melkoisesti keittäessä.
Toisella kerralla viisastuneena kaulin sen millin paksuiseksi ja
siitä tuli oikein hyvä. Jauhoja kannattaa lisäillä alustalle ja
taikinan päälle silleen ettei se jää kiinni mihinkään. Tämän
saa oppia kantapään kautta, jos joudut irroittamaan valmiin
taikinan alustasta, jolloin homma menee helposti uusiksi. Toista sama
molemmille puolikkaille, ja anna rauhoittua vielä puolisen tuntia.
Keitinvesi on hyvä laittaa tässä vaiheessa tulille. Kattilalliseen
vettä voi sujauttaa myös reilummin suolaa. Sipulihässäkkää
valmistaessa nosta veteen myös pinaatit.
Taittele
taikina löysästi haitarille, jotta saat leikattua sen
yhdellä veitsen painasulla. Molemmilla puolilla on hyvä olla
jauhoja, ettei pasta vaan jää kiinni itseensä jolloin siitä tulee
myökky. Pastahommissa kannattaa olla muutenkin liikkeellä hyvin
varovaisella otteella, sillä möykkyvaara on kokoajan läsnä. Pasta
on kätevin leikata tagliatelleksi eli vaikka pikkurillin
paksuiseksi, mutta tietysti sen voi tehdä kukin miten itse parhaaksi
näkee. Sitten vaan poikki ja pinoon. Avaa leikattu pasta hyvin
hellällä kädellä, sillä ronskiusasteen noustessa nousee myös
möykkyvaara. Toista sama toimenpide molemmille puoliskoille.
Kun
pasta on leikattu niin nostele herkku varovasti kiehuvaan veteen.
Kattilaa ei kannata tunkea täyteen etteivät pastat jää kiinni
toisiinsa (möykkyvaara), joten homma kannattaa tehdä kahdessa
erässä. Keitä pastaa pari kolme minuuttia. Pasta turpoaa
keittämisen aikana hieman, mutta tästä ei kannata olla huolissaan.
Nosta pasta vedestä kun se on vielä al denteä. Puraisemalla saa
kaikkein parhaiten testattua. Jätä vesi (ja pinaatit) vielä
kattilaan, mutta nosta se liedeltä.
Lisuke:
n. 10 salottisipulia viipaloituna
n. 4 valkosipulin kynttä viipaloituna
100 g tuoretta pinaattia
valkoviiniä
mustapippuria
n. 10 salottisipulia viipaloituna
n. 4 valkosipulin kynttä viipaloituna
100 g tuoretta pinaattia
valkoviiniä
mustapippuria
Kuullota
sipulia ja valkosipulia pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa 5-10
minuuttia. Öljyä voi lisätä välillä jos siltä tuntuu. Kaada
pannulle pastan keitinvettä ja valkoviiniä (varmaan yhteensä
jotain pari kolme desiä) ja perään pinaatit sekä itse pääosan
näyttelijä: pasta. Kääntele hommaa niin kauan kuin neste on
kiehunut miltei kokonaan pois. Mausta mustapippurilla, ota levyltä
pois ja safka on valmis. Tarjoillessa ei kannata säästellä
parmesaanissa.
Tuomio:
Yksinkertainen sapuska oli hyvin maukas ja täyttävä. Maku oli
hyvin hieno ja lisukkeeseen tullut valkoviini teki aromiin juuri sen
hienon pikantin lisän. Tätä kelpaa tarjota parempiosaisellekin. En
ole mikään kasvissyöjä mutta tämä mättö ei missään nimessä
lihaa kaivannut. Pastahommissa itse pasta on kuitenkin se pääjuttu,
ja tämä tuppaa ihmisiltä liian usein unohtumaan tässä Knorrin ja
ystävien hallitsemassa maailmassa!
Viininä
oli Brown Brothersin Dry Muscat, koska se sattui löytymään
kaapista. Ei mikään made in heaven -yhdistelmä muttei huonokaan.
Hyvä italialainen pinot grigio sopisi varmasti kuin nyrkki silmään
tämän kanssa. Enjoy!
Kommentit
Lähetä kommentti