Paluu arkeen kanalämppärien saattelemana.
Juhlallisen aloituksen jälkeen arki koittikin nopeasti. Kanaa jäi
viikonlopulta yli, eikä kolmen tunnin kokkailu tiistai-iltana ole
meikäläisen juttu. Jos siis joku kerkesi luulla tätä joksikin
hienohelmapalstaksi, niin joudun tuottamaan pettymyksen: meillä
syödään arkena ihan samanlaista ruokaa kuin muuallakin.
Alkuun kuitenkin muutama sana eines- ja valmisruuista. Lopetin
einesten vetämisen aika tarkalleen vuosi sitten. Olin ennen aika
laiska laittamaan ruokaa arkisin. Söin paljon itsekseni ja Atrian
kanaviilokki tai joku vastaava räkä tuli tiputettua ostoskoriin
monta kertaa viikossa. Halpaa ja helppoa. Sitten valaistuin: tein
jokavuotisen elämäntaparemontin ja tällä kertaa päätin etten
enää einessaastaan koske. Vuoden aikana olenkin sortunut vain
muutaman kerran pakon edessä, eikä ole yhtään kaduttanut. Päin
vastoin! Olen pystynyt nauttimaan ruuasta aivan eri tavalla. Eikä
päätös ole tuottanut mitään suuria taakkoja saatikka rahanmenoa.
Luovuutta käyttämällä yksinkertaista arkisafkaa saa valmistettua
alle puolessa tunnissa ja myös edullisesti. Kun tekee vielä sen
verran reilun satsin että jää myös seuraavalle päivälle, niin
kokonaistyömäärä on lähestulkoon sama, kun tekisi pussikeiton
molempina päivinä. Väitän myös että kun oppii käyttämään
kasviksia ruuassa niin että niiden mausta saa kaiken irti, pysyy
puoskarikin paremmin loitolla. En ole mikään ituhippi ja tykkään
myös silloin tällöin nollata tilannetta hyvinkin epäterveellisellä
safkalla, mutta kyllä monipuolisesti kasviksia käyttämällä saa
oikein hyvää ja maukasta murkinaa: Lisäät vain kilon pekonia
ja...
Ok, vitsi vitsinä. Mennääs ihan aiheeseen niin loppuu tämä jauhaminen joskus.
Viikonlopun yrttihässäkkäbroilerista jäi kivasti yli jämäpaloja, joten siitä sai loihdittua ihan maistuvaa arkiruokaa. Kun alle laittaa leivän ja päälle juustoa niin siinä välissähän toimii mikä tahansa.
Ostin kaupasta yrttimarinoitua broilerinsuikaletta, jotta liha ei lopu varmasti kesken (ei loppunut, sillä sitä jäi yli vaikkapa kanakeiton tarpeisiin). Sekoitin sen viikonloppuna valmistamani broilerin revittyihin jämäpaloihin ja tuloksena oli tarpeeksi raaka-ainetta.
Voitelin ruisleivän ja laitoin päälle valkosipulimajoneesia,
broileria, viikonlopulta ylijäänyttä bearnaisea, silputtua
persiljaa ja pari viipaletta kermajuustoa tässä jätjestyksessä.
Koko setti mikroon ja homma oli valmis parissa minuutissa.
Pari tipsiä: jos (kypsä) broileri on ollut jääkaapissa niin lämmitä sitä vähän aikaa ennen kuin kasaat leivän. Näin siksi että bearnaise ei viihdy kovinkaan pitkään mikrossa, koska se juoksettuu helposti (emulsiokastikkeen lisävaruste). Bearnaisehan näyttää jääkaapista ottaessa ihan jähmettyneeltä joltain mutta älä huoli, siitä tulee taas kastiketta kun sitä lämmittää sopivasti. Älä käytä juustoa liikaa, sillä se on raskasta eikä ole hyväksi maulle tai linjoillesi. Kevytjuusto kannattaa jättää kauppaan, sillä ruuan valmistuksessa ei kannata käyttää kevyttuotteita: Rasva antaa ruokaan makua ja tarvitseehan ihminen rasvaa elääkseen, hyvänen aika.
Kun dinner oli valmistunut niin laitoin päälle vielä reilusti
itse valmistamaani ei-niin-tulista paholaisen hilloa (josta arvelin
kirjoitella juttua tulevaisuudessa).
Arvio: Makuhan oli tässä jutussa loistava, kun muistaa että valmistukseen meni noin 10 minuuttia. Laitoin aika reilusti broileria, joten nälkä siirtyi pitkälle tulevaisuuteen kahdella tuollaisella leivällä. Plussat: erittäin ruokaisa, maukas, nopea valmistaa ja edullinen (ainekset löytyivät jääkaapista, pl. extrakana). Miinukset: Tämä safka on ehkä hieman sellaista iltapalatyylistä, johon se on turhan raskasta. Töiden jälkeen nopeasti tehtynä kuitenkin toimiva, jos vielä ottaa huomioon että kekseliäisyydellä lämppäristä saa rakennettua mitä ilmiömäisempiä juttuja.
![]() |
Phyi! |
Ok, vitsi vitsinä. Mennääs ihan aiheeseen niin loppuu tämä jauhaminen joskus.
Viikonlopun yrttihässäkkäbroilerista jäi kivasti yli jämäpaloja, joten siitä sai loihdittua ihan maistuvaa arkiruokaa. Kun alle laittaa leivän ja päälle juustoa niin siinä välissähän toimii mikä tahansa.
Ostin kaupasta yrttimarinoitua broilerinsuikaletta, jotta liha ei lopu varmasti kesken (ei loppunut, sillä sitä jäi yli vaikkapa kanakeiton tarpeisiin). Sekoitin sen viikonloppuna valmistamani broilerin revittyihin jämäpaloihin ja tuloksena oli tarpeeksi raaka-ainetta.

Pari tipsiä: jos (kypsä) broileri on ollut jääkaapissa niin lämmitä sitä vähän aikaa ennen kuin kasaat leivän. Näin siksi että bearnaise ei viihdy kovinkaan pitkään mikrossa, koska se juoksettuu helposti (emulsiokastikkeen lisävaruste). Bearnaisehan näyttää jääkaapista ottaessa ihan jähmettyneeltä joltain mutta älä huoli, siitä tulee taas kastiketta kun sitä lämmittää sopivasti. Älä käytä juustoa liikaa, sillä se on raskasta eikä ole hyväksi maulle tai linjoillesi. Kevytjuusto kannattaa jättää kauppaan, sillä ruuan valmistuksessa ei kannata käyttää kevyttuotteita: Rasva antaa ruokaan makua ja tarvitseehan ihminen rasvaa elääkseen, hyvänen aika.

Arvio: Makuhan oli tässä jutussa loistava, kun muistaa että valmistukseen meni noin 10 minuuttia. Laitoin aika reilusti broileria, joten nälkä siirtyi pitkälle tulevaisuuteen kahdella tuollaisella leivällä. Plussat: erittäin ruokaisa, maukas, nopea valmistaa ja edullinen (ainekset löytyivät jääkaapista, pl. extrakana). Miinukset: Tämä safka on ehkä hieman sellaista iltapalatyylistä, johon se on turhan raskasta. Töiden jälkeen nopeasti tehtynä kuitenkin toimiva, jos vielä ottaa huomioon että kekseliäisyydellä lämppäristä saa rakennettua mitä ilmiömäisempiä juttuja.
Paholaisen hillosta ja yleisesti (normaalitulisista) chilihommista odotellaan täällä valistusta lootusasennossa.
VastaaPoistaTuo versio vaatii vielä hieman modausta, että siitä tulee tarpeeksi hyvä. Postailen tuosta aiheesta todennäköisesti parikin tekstiä, sillä mielessä kutkuttaa kaksi täysin erilaista ratkaisua. Ensimmäisen pyrin laittamaan lähiaikoina heti kunhan saan vaan valmistettua, mutta tarkempaa ajankohtaa en osaa vielä luvata.
Poista