Pastaa osa 2: Ragu alla Bolognese
Edellisen pastahomman seurauksena innostuin kehittämään
itsestäni pastaekspertin! Tavoitteeseen on vielä matkaa lähes
valovuosi, mutta hiljaa hyvä tulee. Olen muutenkin hienoinen
azurrifani, niin historian, kulttuurin kuin ruuankin puolesta, joten
tuntuu että olen oikealla tiellä. En kuitenkaan aio siirtyä
kokkailuissani kokonaan Berlusconin riveihin vaan pidän edelleenkin
kaikki langat omissa käsissäni.
Pastaa valmistaessa kannattaa muistaa se seikka, että tarjoillessa pasta on se pääjuttu ja muut lautasen jutut vain lisukkeita. Pasta Bolognese on tästä ehkä kaikkein yleisin esimerkki, kun se pasta pitää aina hukuttaa sinne kastikkeeseen. Nyt ei lähdetä hukuttamisjuttuihin, vaan valmistetaan yksinkertaisen maistuvaa pastaa.
Pastaohjeen voit tarkastaa kätevästi tästä.
Ragu alla Bolognese, härmäksi Polognesekastike:
400 g naudan jauhelihaa
150 - 200 g possun palvikylkeä
1 prk tomaattimurskaa
2 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
1 prk tomaattipyrettä
2 isoa herkkusientä
2 varsisellerin vartta
4 salottisipulia
2 porkkanaa
4 valkosipulin kynttä
Maustamiseen:
Modenolaista balsamiviinietikkaa
Tuoretta oreganoa
Tuoretta persiljaa
Hunajaa
Mustapippuria
Kastikkeen duunaaminen alkaa ah, Mirepoix´ta. Tuosta pyhästä
kolminaisuudesta: sipuli, selleri ja porkkana. Sitä voi joissain
tapauksissa modata myös ainakin valkosipulla ja paprikalla. Käytän
tätä yhdistelmää aina kun mahdollista kastikkeissa, keitoissa,
paisteissa ja padoissa. Kotikokeille vinkkinä, että yhdistelmä on
jotain niin hyvää että sillä pystyy luomaan pohjan vaikka mihin
ruuanlaittoon. Ettei kirjoitus heti tyssää mirepoix-hekumointiin, jatkakaamme.
Pilkotaan siis valkosipuli, sipuli, porkkana ja selleri silpuksi. Tässähän voi oikaista ja jättää ainakin porkkanat fiiliksen mukaan isommiksikin paloiksi, mutta itse halusin saada kastikkeen koostumuksen pääösaan lihan, joten silppu oli luonnollinen vaihtoehto. Kuullottele noin 5 minuuttia runsaassa oliiviöljyssä, johon on lisätty nokare voita. Lisää jauheliha ja ruskista. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää viipaloitu palvikylki ja viipaloidut herkkusienet. Äläkä vaan missään nimessä käytä purkkiherkkusieniä. Ikinä. Missään. Niissä ei ole mitään järkeä. Tuoreita herkkusieniä on saatavilla jokaisesta kaupasta ja hinta on käytännössä sama kuin purkkiherkkusienillä. Erona purkkiin maku on jotain aivan erilaista, voisiko sanoa raikkaampaa, ja tuntuma ei ole samanlainen kuin jyystäisit auton rengasta.
Pyörittele juttua vielä hetki kasarissa ja tyrkkää
tomaattimurska sekä punkku joukkoon. Lisää myös tomaattipyre ja
muut mausteet fiiliksen mukaan. Jos et omista hunajaa niin sen voi
korvata siirapilla tai ihan vaan sokerilla. Tärkeintä on että
kastikkeeseen tulee sokeria, sillä se yhdistää makuja ja
lopputulema on miellyttävämpi. Tässä vaiheessa kastike saa jäädä
porisemaan hiljakseen noin tunniksi. Lisäile lihalientä keittämisen
aikana hiljalleen. Lopuksi tarkasta suola, vaikka sitä tuskin
tarvitsee lisätä. Valmiissa kastikkeessa nestettä ei tarvitse olla
paljoa.
Kun olet keittänyt pastan al denteksi, kaada koko komeus Bolognesen sekaan. Sekoita, anna vetäytyä ja safka on valmis. Pasta ottaa itseensä makua kastikkeesta, eikä annostellessa tarvitse eritellä kastiketta ja pastaa. Tarjoillessa voi käyttää melko reilusti parmesaania.
Tuomio: Sain tästä lähestulkoon safkaorgasmin, sillä olen aina ennen tuomittu syömään kermalla kyllästetyssä bolognesekastikkeessa uivaa Knorria. Viimeistään tätä syödessä ymmärsin pastaruokien todellisen hienouden: Pasta on se pääjuttu ja se valmistetaan hieman mukaillen lisuketta. Monestihan esimerkiksi äyriäispasta keitetään loppuun äyriäisten seassa. Ruoka on myös todella edullista ja yllättävän vaivatonta, kun perusjutut hiffaa. Paras pasta-annos, millä meikäpoika on nälkää siirtänyt!
Viininä toimi Fontella Chianti 2011. Peruschianti toimii aina hyvin tomaattijuttujen kanssa. Mutkaton viini oli ihan jees valinta tälle aterialle. Jos haluaisi hifistellä niin ehkä jokin parempi chianti tai jopa kesymmin tammikypsytetty Ribera del Duero.
Kokatessa soi: Svartidaudi – Flesh Cathedral
Pastaa valmistaessa kannattaa muistaa se seikka, että tarjoillessa pasta on se pääjuttu ja muut lautasen jutut vain lisukkeita. Pasta Bolognese on tästä ehkä kaikkein yleisin esimerkki, kun se pasta pitää aina hukuttaa sinne kastikkeeseen. Nyt ei lähdetä hukuttamisjuttuihin, vaan valmistetaan yksinkertaisen maistuvaa pastaa.
Pastaohjeen voit tarkastaa kätevästi tästä.
Ragu alla Bolognese, härmäksi Polognesekastike:
400 g naudan jauhelihaa
150 - 200 g possun palvikylkeä
1 prk tomaattimurskaa
2 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
1 prk tomaattipyrettä
2 isoa herkkusientä
2 varsisellerin vartta
4 salottisipulia
2 porkkanaa
4 valkosipulin kynttä
Maustamiseen:
Modenolaista balsamiviinietikkaa
Tuoretta oreganoa
Tuoretta persiljaa
Hunajaa
Mustapippuria
![]() |
Lautasellinen kauneutta |
Pilkotaan siis valkosipuli, sipuli, porkkana ja selleri silpuksi. Tässähän voi oikaista ja jättää ainakin porkkanat fiiliksen mukaan isommiksikin paloiksi, mutta itse halusin saada kastikkeen koostumuksen pääösaan lihan, joten silppu oli luonnollinen vaihtoehto. Kuullottele noin 5 minuuttia runsaassa oliiviöljyssä, johon on lisätty nokare voita. Lisää jauheliha ja ruskista. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää viipaloitu palvikylki ja viipaloidut herkkusienet. Äläkä vaan missään nimessä käytä purkkiherkkusieniä. Ikinä. Missään. Niissä ei ole mitään järkeä. Tuoreita herkkusieniä on saatavilla jokaisesta kaupasta ja hinta on käytännössä sama kuin purkkiherkkusienillä. Erona purkkiin maku on jotain aivan erilaista, voisiko sanoa raikkaampaa, ja tuntuma ei ole samanlainen kuin jyystäisit auton rengasta.

Kun olet keittänyt pastan al denteksi, kaada koko komeus Bolognesen sekaan. Sekoita, anna vetäytyä ja safka on valmis. Pasta ottaa itseensä makua kastikkeesta, eikä annostellessa tarvitse eritellä kastiketta ja pastaa. Tarjoillessa voi käyttää melko reilusti parmesaania.
Tuomio: Sain tästä lähestulkoon safkaorgasmin, sillä olen aina ennen tuomittu syömään kermalla kyllästetyssä bolognesekastikkeessa uivaa Knorria. Viimeistään tätä syödessä ymmärsin pastaruokien todellisen hienouden: Pasta on se pääjuttu ja se valmistetaan hieman mukaillen lisuketta. Monestihan esimerkiksi äyriäispasta keitetään loppuun äyriäisten seassa. Ruoka on myös todella edullista ja yllättävän vaivatonta, kun perusjutut hiffaa. Paras pasta-annos, millä meikäpoika on nälkää siirtänyt!
Viininä toimi Fontella Chianti 2011. Peruschianti toimii aina hyvin tomaattijuttujen kanssa. Mutkaton viini oli ihan jees valinta tälle aterialle. Jos haluaisi hifistellä niin ehkä jokin parempi chianti tai jopa kesymmin tammikypsytetty Ribera del Duero.
Kokatessa soi: Svartidaudi – Flesh Cathedral
Kommentit
Lähetä kommentti