Lakritsamarinoitua ylikypsää kassleria (myös pulled pork), mallaskastiketta ja papupaistosta
Nyt tarkkana. Seuraa äärimmäisen
kokeilevaa keittiötä! Alkuun kuitenkin varoituksen sana: safka ei
välttämättä sovellu korkeaa verenpainetta sairastaville korkean
suolapitoisuuden ja lakritsajuuriuutteen takia. Tämä on hieman
tällainen maratooniohje, mutta malta mielesi sillä palkintona
loppuun asti pääsemisestä on aivan uudenlainen ruokakokemus.
Luvassa on myös äärimmäisen törkeää hehkutusta!
Ajauduin tekemään tätä apetta ihan
vahingossa. Olimme kutsuneet tuttavapariskunnan syömään
viikonlopuksi, koska halusin duunata unelmien safkaa. Pariskunta
perui tulonsa, ja itkun partaalla ajattelin etten saa maistaa tätä
kehittelemääni reseptiä (vinkkinä: resepti ei ole sama mistä
tässä on kyse). Ajattelin että siinäpähän menettävät tämän
unelmien safkan, sillä aion duunata sitä joka tapauksessa
(pariskunnalle
![]() |
Kuultuani suru-uutiset olin murtunut mies |
tiedoksi: tarjous on vielä voimassa). Menin sitten
kahta päivää ennen h-hetkeä kauppahalliin ostamaan nönnönnöön
paistia, jonka aioin tarjoilla nönnönnöökastikkeella kera
nönnönnöön. Lihakauppiaasta tuli kuitenkin tahtomattaan
suruviestin tuoja, kun hän ilmoitti ettei nönnönnöötä ole ollut
saatavilla koko kesänä. Murheen murtamana valitin että mitäs nyt.
Lihakauppias aisti tuskani ja ehdotti että valmistaisin ylikypsää
kassleria tai pulled porkia, koska onhan se nyt muodikasta ja muuta
sellaista. Trendiruokaa pahimmasta päästä, jota joka toinen
kotikokki valmistaa ja jolla he hurmaavat tietämättömiä
naapureitaan, ajattelin. Ruoka-anarkisti minussa oli jo viedä
voiton, kunnes lamppu pääni sisällä syttyi; ”kaksi kiloa
kasslerlihaa, kiitos.” Voinhan valmistaa sen jollain erilaisella,
mullistavalla tavalla kerta pariskuntapaineet huuhtoutuivat aiemmin
alta pois. Kun marssin hallista pihalle, oli suunnitelma jo
suhteellisen selkeä. Silloin en vielä osannut aavistaa, että tulen
vaeltamaan rajan tuolle puolen. Panokset on asetettu, oletko valmis?
Totta munassa, sanoi vanha maanviljelijä kun kanalaan talsi.
Järjestys: Marinadin valmistaminen ja
yön yli marinointi → aamulla kasslerin pintamaustaminen ja uuniin
asettaminen → n. 8 tunnin odottaminen → uuni kiinni →
kastikkeen valmistus → lisukkeen valmistus → lihan leikkaaminen →
tarjoilu
Lakritsamarinoitu ylikypsä kassler
(myös pulled pork)
2 kilon möhkäle kassleria
Lihalämpömittari
Astia tai pussi marinointiin
Uuni
Paljon aikaa ja kärsivällisyyttä
Valmistaminen alkoi jo tarjoilua
edeltävänä iltana marinaatin duunauksella. Olen joskus aiemmin
tehnyt pulled porkia Mimosalsan
ohjeen mukaan, ja siitä tuli kerrassaan mainiota. Käytin ko.
ohjetta pohjana, mutta pistin vähän Bastardoa sekaan. Mikäli et
aio valmistaa mallaskastiketta, vähennä lakritsaa kevyesti.
Mausteseos
Savustettua
paprikajauhetta
Chilijauhetta
Rouhittua
mustapippuria
Suolaa
Sipulijauhetta
Valkosipulijauhetta
Muskottipähkinää
Inkiväärijauhetta
Currya
Korianteria
Lakritsanjuuriuutetta
(marinoidun
possun pinnalle tulevaan mausteseokseen tuli lisäksi 2-4 rkl
fariinisokeria)
Jauhetaan
ensin hieman tuosta lakritsanjuuriuutteesta. Sain ostettua sitä
paikallisesta Punnitse&Säästä-liikkeestä. Jos kaupunkisi ei
omista kyseistä liikettä, voi sitä tilailla netistä vaikka sun
mistä. Maksimiannos päivää kohden nautittuna suositellaan
pitämään maksimissaan ruokalusikallisessa, ja tässä ruuassa
käytin sitä 4 rkl kahteen kiloon. Kukaan syöjistä ei tosin ole
valitellut muuta kuin ähkyä. Uute siis ei ole hyväksi
verenpaineelle, väittäävät. Älä kuitenkaan peljästy, sillä
jos olet terve ja salskea ihminen niin tuskin tämä pistää sinut
kärsimään.
Kaikkia
mausteita tulee siis samassa suhteessa noin 1-2 rkl, paitsi
laku-uutetta tulee marinaatiin noin kolme rkl ja itse lihan pintaan
hierottavaan seokseen 1 rkl. Halusin saada marinadiin voimakkaan
lakritsan maun, jotta lopputulemana olisi selkeästi lakun makuinen
possu (kuitenkaan vetämättä överiksi, ainakaan liian).
1 dl
suolaa (luit aivan oikein)
1 dl
sokeria
2 l
vettä
3 rkl
mausteseosta
2
laakerinlehteä
+
laku-uutetta niin että marinadissa on kokonaisuudessaan noin 3 rkl
sitä itseänsä
Desi
suolaa, ajattelin voimakkaasti ääneen, kun ensimmäisen kerran
tuota Mimosalsan ohjetta käytin. Lopputulos on kuitenkin erittäin
maukas ja jos haluaa elää terveellisesti, voi pidättyä
kaurapuurossa ja kirnupiimässä. Kiehauta ainekset kunnes kaikki
asiat ovat liuenneet toisiinsa (pl. laakerinlehdet). Jäähdyttele
marinaati, pistä lihan möhkäle astiaan tai marinointipussiin niin
että se peittyy kokonaan liemestä. Itse laitoin möhkäleen samaan
kattilaan missä duunailin marinaatin. Aseta mokoma yöpymään
jääkaappiin.
![]() |
Kohta joutaa uuniin tämäkin otus |
![]() |
Pinnasta tuli mukavan rapsakka |
Possu
saa muhia uunissa kunnes sen sisälämpötila on 93-astetta (jos
menee muutaman asteen yli niin ei haittaa). Itse laitoin ruhon uuniin
aamulla noin klo 11 ja uuni meni kiinni jotain klo 18.30. Lopullinen
aika riippuu uunista, joten ole kärsivällinen ja varaa runsaasti
aikaa. Possu tuli uunista ulos klo 20, joten se kerkesi vetäytyä
noin 1,5 tuntia ennen leikkaamista. Vetäytyminen on tärkeää
etteivät nesteet karkaa, ja sitähän me emme halua. Aloita siis
valmistus vaikka kaksi tuntia aiemmin, mitä ensin aioit, sillä
muuten tulee kiire. Possu ei kuitenkaan jäähdy kovinkaan nopeasti,
mikäli olet liian aikaisin liikenteessä.
Kun
olet päässyt vetäytymisvaiheeseen, voit valmistaa kastikkeen ja
lisukkeet.
Mallaskastike
Tein
tätä höperyyksissäni vähän turhan reilusti eli tuplamäärän,
mutta koska maku on melko voimakas, seuraavat määrät ovat
lähempänä totuutta sillä 2-3 rkl kastiketta riittää mainiosti
yhteen annokseen
![]() |
Pedro Bastardo, kuuluisa torttukastikkeiden vääntäjä! |
0,5 l
tummaa lageria
n. 2
rkl kaljamallasta
1 dl
fariinisokeria
HP-kastiketta
Soijaa
Chilikastiketta
Rouhittua
mustapippuria
Pari
laakerinlehteä
Keittele
seosta kokoon niin kauan että nestettä on jäljellä alle puolet
alkuperäisestä, ja siivilöi kököt pois. Voit suurustaa kastiketta vaikka tummalla
Maizenalla. Tarkoituksena on saada siirappimainen, makea ja
voimakkaan maltainen kastike. Valmis kastike säilyy jääkaapissa
tovin halutessasi.
Papupaistos
Lisukkeeksi
muotoutui tällainen yksinkertainen hässäkkä:
![]() |
Tuore setti ennen kypsennystä |
Haricot
papuja (nuo vihreät pitkulaiset tuossa kuvassa)
Kidney
papuja
Keltainen
paprika
Kirsikkatomaatteja
Leikkasin
paprikan julienne'ksi
eli todella ohuiksi tikuiksi. Muut menivät pannulle kokonaisina.
Kuullottelin aineksia oliiviöljyssä tovin ja maustoin suolalla,
mustapippurilla ja lorauksella soijaa. Done, maailman iisein lisuke.
Tarjoilu

Tuomio
Kävipä
niin hauskasti että puolisoni lisäksi syömään saapuivat
velipoika sekä hieman humalainen ystävämme. Mikäpäs siinä, kun
lihaakin oli tarjolla sen pari kiloa! En itsekään osannut arvata
että minkälaista settiä olisi luvassa, vaikka annokset näyttivät
jo sinäällään houkuttelevilta. Maistetaanpas. Oijoijoijoijiojoi!
Eihän tässä ole enää mitään järkeä. Ensin possu: Jotkut
tekevät ylikypsän possun tai pulled porkin lavasta. Kasslerissa on
kuitenkin enemmän rasvaa joka sulaa herkullisesti lihaan antaen
siihen älyttömästi makua. Täydellistä jo itsessään. Lakritsa
taas antaa vähintäänkin mielenkiintoisen viban possun makuun.
Mielettömän hyvää, sanon. Vieraillekin maistui ja äityivät jopa
kehumaan settiä erinomaiseksi. Mutta antakaapas, kun tuon
mallaskastikkeen vaihtaa kentälle niin homma menee jo aivan
överiksi, nimittäin huippuudessaan! Hienosti lakritsan makuinen
ylikypsä kassler yhdistettynä makean mallaskastikkeen kanssa
aiheutti sellaisen ilotulituksen suussa, jonka ei soisi loppuvan
ikinä. Arvaamattomasti maut kohtasivat aivan täydellisesti, ja
mallaskastikkeen makeus toimi hyvänä tasapainona suolaiselle
lakritsalle. En ole enää sama ihminen tämän aterian jälkeen,
etkä ole sinäkään, voin luvata armas!
Kun
annokset oli nautittu, revin jäljelle jääneen lihan pulled
porkiksi, jolloin irronnut neste sekoittui kivasti lihan sekaan.
Jääkaappiin odottamaan seuraavaa näläntunnetta.
Palanpainikkeen
virkaa toimitti Fuller'sin vanha kunnon Golden Pride. Hieno, vahva
ale oli ehkä aavistuksen voimakas tälle safkalle, joten made in
heaven jäi saavuttamatta. Ei kuitenkaan huono valinta ollenkaan.
Ehkä jokin belgiale voisi toimia. Pervoille voisin suositella
jenkkiläistä alea tai IPAa. Jos haluat viiniä, valitse mausteinen
Australian shiraz.
Darra-extra: Hampurilainen
Ilta
kääntyi yöksi. Olut ja viini virtasivat. Laulu raikoi ja kitara
soi. Ah, suomalaista kesäillan romantiikkaa ei sitten voita mikään.
Nautinnoilla on myös usein varjopuoli, nimittäin på svenska dagen
efter.
Haluan
ruokaa. Hampurilaisia! Mitäs meillä on jääkaapissa? Eilistä
pulled porkia ja, oi veljet, mallaskastiketta! Pikainen käynti
kaupassa ja haikean huomisen pelastaja muodostui seuraavista
artikkeleista:
![]() |
Kaunis, niin kaunis hampurilainen |
Hampurilaissämpylät
Tomaattipyree
Tomaattia
Punasipulia
Valkosipulia
Pulled
porkia
Mallaskastiketta
Cheddaria
Chilikastiketta
Kun
sämpylät paahtuivat pannulla rapeiksi, laitoin lautaselle sopivan
annoksen pulled porkia, päälle mallaskastiketta ehkä 2 rkl ja
sitten vielä päälle cheddaria. Koko komeus mikroon puoleksi
minuutiksi ja avot. Hampurilainen kasattiin seuraavassa
järjestyksessä: sämpylä alle, tomaattipyree, tomaatti,
punasipulia, valkosipulia, pulled pork ja juusto kaavittuna
nesteineen päivineen päälle, chilikastiketta ja viimeisenä hattu
päähän. Hyvä leffa ja päivä on pelastettu!
Loppukaneettina
tälle eepokselle todettakoon että kokonaisuutena tämä juttu toimi
erinomaisesti, ja kaikki palaset olivat tarpeellisia äärimmäisen
kulinaristisen nautinnon saavuttamiseen. Voi pojat mikä viikonloppu!
Taas kerran tuli todistettua se, että ajatuksilla kannattaa ja pitää
leikkiä päästäkseen sille seuraavalle levelille. Saa kokeilla!
Nönnönnööstä tulee sitten matskua, jahka saan sitä valmistettua. Ehkä seuraavassa gourmet-jutussa jo, mene ja tiedä.
VastaaPoista