Pizzaa Casa di Bastardo
Rakastan pizzaa. Voisin syödä sitä vaikka joka päivä.
Kuitenkin jostain syystä en ole ikinä valmistanut sitä itse.
Pizzan tapaista, eli sitä kun pelti työnnetään täyteen taikinaa
ja päälle kaikki maailman ainekset, ei lasketa.
Olen usein kuullut ystäviltäni jotka ovat vierailleet Italiassa,
että pizzat eivät ole siellä mistään kotoisin. Täytteet ovat
kummallisia, eikä ne laita siihen edes paljoa juustoa. Ryökäleet.
Opettelisivat tekemään pitsaa ja lesoilisivat vasta sitten! Tämähän
johtuu siitä, että Härmässä ei italialaiseen pizzaan kovinkaan
usein törmää, jos koskaan. Kinkku, salami, pepperoni, pekoni,
jauheliha, kebab, aura, ananas, tuplajuusto ei oikein istu
italialaisen pizzan filosofiaan, jossa oikeiden yhdistelmien
rikkomisesta joutuu nukkumaan kalojen kanssa. Kuulin että Napolissa,
tuolla pizzan syntysijoilla, olisi nykyisin ihan laissa määrätty
pohjan halkaisija, paistolämpötila ja paistoaika! Ihme
hifistelijöitä...
![]() |
Aito amerikkalainen pizza |
Mutta mistä tämä meille tuttu darranpoistaja sitten on
kotoisin, jos ei sen kotimaasta? Aivan! Sieltä, missä kaikki on
suurta. Sieltä, missä vapauden verhoa ei ole syytä raottaa, koska
Amerikan Yhdysvallat on maailman paras maa! Viimeistään suurten
pizzaketjujen innovointi jalosti tämän hyvin simppelin leipään
verrattavan ruuan nykyisenkaltaiseksi sekamelskaksi.
Nyt on kuitenkin aika koitella jotain unohdettua. Palatkaamme
juurille. Hyvät naiset ja herrat: Pizzaa Casa di Bastardo!
Taikina:
½ pussia kuivahiivaa
2 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
Resepti on modattu Valion versiosta. Suolan määrää on lisätty
ja juokseva markkis vaihdettu mihinkäs muuhun kuin oliiviöljyyn.
Taikinan tekohan on taas ihan sitä peruskauraa, eli sekoita hiiva
kädenlämpöiseen veteen, ja lisää loput ainekset. Kääntele
reunoilta nuolijalla, kunnes taikina on imenyt kaiken jauhon. Nyt
voit työntää sorkkasi taikinaan. Jouduin itse lisäämään hieman
jauhoja ja öljyä, koska taikina oli vielä liian vetelää ja
tahmeaa (hyvä syy pitää toinen käsi taikinan ulkopuolella). Kun
taikina on kimmoisaa eikä enää tartu käsiin, on se hyvä. Jätä
rauhoittumaan pyyhkeen alle täytteen valmistuksen ajaksi.
Kastike:
1 prk paseerattua tomaattia (chili)
1 lihaliemikuutio
2 valkosipun kynttä
mustapippuria
pari oksaa tuoretta timjamia
1 sellerin varsi
1 rkl siirappia
1 dash punaviinietikkaa
Hyvä pizza kulminoituu maukkaaseen
tomaattikastikkeeseen/marinara-kastikkeeseen, ja sitä voidaan
hyvällä syyllä pitää pizzan tärkeimpänä täytteenä.
Valmistus on helppoa: Murskaa valkosipulin kynnet ja leikkaa selleri
vaikka neljään osaan. Laita kaikki ainekset kattilaan ja perään
hieman vettä ja anna porista 20-30 minuuttia. Lisää vettä
tarvittaessa. Mikäli käytössäsi on punaviiniä, korvaa etikka
0,5-1 desillä sitä ja lisää keittoaikaa. Lopputulos saa olla aika
tiukka joten vettä ei kannata lisätä turhaan. Tarkoituksena on
saada kaikki maut irti ja tuloksena on tiiviin makuinen
tomaattikastike. Tässä vaiheessa voit laittaa jo uunin lämpiämään
250-asteeseen. Jätä pelti uuniin.
Taikinan muotoilu:
![]() |
Melkein pyöreä, äärimmäisen ohut |
Leikkaa kohonnut taikina puoliksi ja pyörittele ympyrän
muotoiseksi. Tämä onnistuu ihan käsipelillä, mutta kaulin
kannattaa pitää hollilla. Tarkoituksena on saada pyöreä ja
erittäin ohut taikina, joka voi olla reunoiltaan hitusen paksumpi.
Tämä ei ole kuitenkaan pakollista sillä reunat kohoavat uunissa.
Seuraavaksi taikina siirretään leivinpaperille. Paperin voi laittaa
alle jo aikaisemmin, mutta se hankaloittaa työstöä. Itse laitoin
leivinpaperin päälle ja pyöräytin koko hoidon tyylikkäästi
ympäri. Todellisuudessa jouduin korjaamaan ryppyistä taikinaa mutta
onnistuin kuitenkin. Muista käyttää jauhoja ettei taikina jää
paperiin kiinni paistaessa. Voit muotoilla molemmat taikinat
valmiiksi.
![]() |
Pizza ennen uuniin menoa |
Täyttäminen:
2 Pizzapohjaa
Tomaattikastiketta
250 g mozzarellaa
100 g ilmakuivattua (parman) kinkkua
2 isoa tomaattia
Pestoa
Tuoretta basilikaa
Täytä yksi pizza kerrallaan äläkä anna täytetyn pizzan
seistä paikoillaan uuniin menoa odottamassa, koska muuten pohjasta
tulee löysä ja vetinen. Aloita täyttäminen levittämällä
tomaattikastike pohjan päälle. Kastiketta ei kannata laittaa
överisti, sillä muuten uuniisi aiheutuu tomaattitulva. Balanssi on
pizzassa tärkeätä.
Soossin perään tulee mozzarella. Leikkaa juusto puoliksi ja
paloittele se reiluiksi paloiksi. Pizzasta tulee hyvä, kun sitä ei
ole vuorattu juustolla, vaan juusto on sen päällä ”sattumina”.
Lisää sitten puolet kinkusta niin että kinkku on taiteltu
ilmavasti pizzan päälle. Lopuksi tomaatinsiivut ja pestoa
”roiskittuna” ja pizza on valmis uuniin mentäväksi. Nosta pizza siis leivinpaperin kanssa kuumalle pellille. En katsonut
kelloa paistaessa, mutta perstuntumalta voidaan sanoa ajan olleen
noin 8 minuuttia ja 12 sekuntia. Kerkesin täyttää toisen pizzan
juuri odotellessa. Se on kypsää silloin kun juusto on saanut hieman
väriä ja kuori tuntuu napakalta. Kuuma pelti tekee pohjasta
rapsakan.
Koristele valmis pizza tuoreilla basilikan lehdillä. Kaada vielä
päälle varovasti oliiviöljyä ja pizza on valmis tarjoiltavaksi.
![]() |
Vasta uunista tullut pizza |
Tuomio: Olihan tämä nyt aivan erilaista settiä kun jotkut
kebabpaikkojen pizzat. Kaikki maut tulivat todella hienosti esille,
mikä onkin tämänlaisen pizzan tarkoitus. Vaikka täytteet
kuulostavat vähäisiltä, olin aivan täynnä yhden syötyäni.
Valmistus oli myös erittäin helppoa, joten en näe enää syytä
valmistaa pizzaa millään muulla tavalla.
Kummanlainen pizza sitten on parempaa? Tällainen autenttisempi
vai sitten megaliha triplajuustolla. Oikeaa vastausta ei ole. Itse
olen sitä mieltä että tämä oli maultaan paljon parempi, mutta
kun darrassa tekee mieli jotain epäterveellistä safkaa niin mikään
ei voita pizzaa, jonka täytteenä on kokonaisen lypsykarjan verran
täytettä. Suosittelen kuitenkin avartamaan näkökulmaa antamalla
oikealle italialaistyyliselle pizzalle mahdollisuuden. Your move.
Ciao!
Kommentit
Lähetä kommentti