Bastardo the jauhopeukalo: Ciabatta
Lauantaiaamu. Nousen suhteellisen virkeänä vapaapäivään ja
ajattelen syöväni hyvän aamiaisen. Herään kuitenkin karuun
todellisuuteen: leipä on loppu. Miten tällainen kämmi on päässyt
käymään? Sama kuin lähtisi perjantaina radalle ja unohtaisi ostaa
viinat! On äkkiä keksittävä jotain. Puuroakaan ei jaksa syödä,
sillä vaikka syön sitä aina arkiaamuisin, maistuu se loppuviikosta
jo melko puurolle. Viikonloppuna voi relata ja syödä hyvää leipää
ja juoda vaikka kahvit rauhassa. Leivänhän voi toki tehdä itsekin,
kun vaan muistaa pitää kuivahiivaa ja jauhoja aina kaapissa.
Ciabatan valmistusaika on lyhyt, mutta odotusaika pitkä joten
varaudu siihen että saat leipää vasta parin tunnin päästä. Aika
on kuitenkin helposti sen väärti.
Tein leivän K-ruoka.fi-sivuston ohjeen mukaan hieman modaten.
2 Ciabattaa:

1 ps kuivahiivaa
5 dl vettä
n. 9 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl durumjauhoja
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
tuoreita yrttejä (oregano, basilika)
hunajaa
suolaa
mustapippuria
Seuraavaksi voikin ruveta lisäilemään loppuja jauhoja. Jotkut
etsivät tässä vaiheessa monitoimikonetta kaappien uumenista, mutta
jottei mene laitehifistelyksi, homman voi suorittaa käsin
sillä se ei ole vaikeaa. Ja kuten olen aiemmin todennut, taikinasta
puuttuu sielu jos sitä ei veivaa käsin. Kouraa ei kannata kuitenkaan vielä tässä vaiheessa työntää velliin; innokas voi
olla muttei tyhmä. Kaada jauhoja vaikka desi kerrallaan taikinaan.
Samalla pyörittele nuolijalla reunoja pitkin niin pitkään kunnes
jauhot ovat sekoittuneet taikinaan. Jos nuolijan työntää pystyyn
taikinan keskelle, niin siinä se myös pysyy. Ei tarvitse olla
Kuningas Arthur huomatakseen että homma on helpompi hoitaa reunoja
pitkin. Lisäile jauhoja ja hoida homma nuolijalla kunnes kaikki
jauhot on käytetty. Nyt on aika työntää koura taikinaan ja antaa
sille kunnon käsittely. Oppiipahan. Pyörittele taikinaa toisella
kädelläsi niin että siitä tulee tasainen ja hyvä. Vapaalla kädellä voit pidellä astiasta kiinni, lukea kirjaa tai soittaa aina tyylikästä huuliharppua. Taikina saa
jäädä aika löysäksi, mutta lisää jauhoja jos hommasta ei
meinaa tulla mitään. Taikina tarttuu sormiin mutta siitä selviää
kyllä. Valmis taikina on tasaista. Sitten vaan pyyhe päälle ja
tunniksi vedottomaan paikkaan rauhoittumaan.
Kun taikina on kohonnut, kumoa se nuolijaa apuna käyttäen
jauhoiselle pöydälle. Pyörittele taikinasta ilmat veks, ja leikkaa
se kahteen osaan. Muotoile palat leivän muotoisiksi ja nosta
pellille. Katso että palat ovat kauttaaltaan jauhossa, sillä muuten
se jää leivinpaperiin kiinni ja taas ollaan liemessä. Muotoile
leivät vielä pellillä leivän näköisiksi ja jätä kohoamaan
vielä puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen niitä ei kannata mennä
enää sorkkimaan, sillä kohonnut leipä lässähtää helposti
varovaisestikin suoritetussa sorkkien käsittelyssä. Kun leivät
ovat kohonneet sen puoli tuntia, siirrä ne 250-asteiseen uuniin 20
minuutiksi. Uuniin kannattaa myös laittaa vaikka foliosta taiteltu
kuppi jossa on vettä. Tämä tekee leivän pinnasta rapsakan. Itse
laskin puolessa välissä lämpötilaa 225-asteeseen, sillä pinta
alkoi saada tummaa väriä jo aikaisessa vaiheessa, enkä halunnut
paahtaa sitä liikaa. Leipä on valmista kun se kumisee pohjaan
koputtaessa. Anna sen hieman jäähtyä ennen leikkaamista.
Tein leivän K-ruoka.fi-sivuston ohjeen mukaan hieman modaten.
2 Ciabattaa:

1 ps kuivahiivaa
5 dl vettä
n. 9 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl durumjauhoja
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
tuoreita yrttejä (oregano, basilika)
hunajaa
suolaa
mustapippuria
Sekoittele aluksi hiiva veteen reilun kokoisessa
leivonta-astiassa. Kuivahiiva paakkuuntuu helposti, joten sekoittele
niin pitkään että paakut ovat hävinneet. Kunhan herkkuliemi on
tasaista, kaada joukkoon puolet
jauhoista ja sekoittele tasaiseksi
puuroksi. Nuolija on kamalan kätevä työväline tuossa hommassa.
Tässä vaiheessa lisäile mausteet eli suola, öljy, murskatut
valkosipulin kynnet, hienonnetut yrtit, hunaja ja mustapippuri. Olen
aiemmin käyttänyt hunajan tilalla siirappia, mutta arvelin ihan
testimielessä koitella hunajaa. Lopputulema oli semisti miedomman
makuinen eikä aivan niin maltaisen oloinen. Ihan jees, mutta en osaa
päättää kumpi on parempi. Sekoita mausteet velliin.
![]() |
Valmis, kohoamaton taikina. |
![]() |
Kohonneet leivät ennen uuniin menoa. |
Tuomio: Tämähän oli taas sitä osastoa, mille ei kaupan
esipaistettu mötkylä villeimmissä unelmissaankaan pääse edes vierailemaan. Maku on hyvä, ja sitä voi helposti modata
mausteilla (kuka sanoi ettei leipää saa maustaa). Nyt käytin
valkosipulia (tästä varmaan kaikki yllättyivät), oreganoa ja
basilikaa mutta näiden lisäksi voi käyttää esimerkiksi oliiveja,
aurinkokuivattua tomaattia, parmesaania, pestoa, sipulia... Oikeasti
vain mielikuvitus on rajana.
![]() |
Valmista ja erittäin herkullista! |
Tarjoiluvinkki: Kun seuraavan kerran suunnittelet
viini-juustoiltaa, toimi seuraavalla tavalla: Tee itse Ciabatta.
Mausta se oliivilla, aurinkokuivatulla tomaatilla ja vaikka
parmesaanilla. Osta hyvää 9 -12 kk kypsytettyä Pecorino-juustoa
tai jotain muuta kovaa italialaista lampaanmaitojuustoa. Valuta
ciabatta-palojen päälle hieman oliiviöljyä. Tarjoile leipä ja
juusto tuoreiden päärynöiden tai omenoiden, pähkinöiden ja
hunajan kanssa. Juomaksi soveltuu esimerkiksi hyvä Chianti Classico.
Lupaan että on vähän eri fiilis kuin Auran ja TUC-keksien kanssa!
Suolaa voi varmaan laittaa reilut 2 tl, sillä seuraavana päivänä ei ollu enää yhtä hyvä kun tuoreena. Myös se vaikuttaa että tunkeeko sinne oliiveja tai aur.kuiv. tomaattia, jolloin tuo 2 tl on aika bueno. Mut toisaalta tuoreenahan tää tulis syödäkki ja aika kevyesti menee itellä yks tuollanen leipä jo maistellessa.
VastaaPoista