Naudan ulkofile Bastardon tyyliin, kahvi-viskikastike ja parsakaalipaistos
Bastardon menu osa 2: Naudan ulkofile,
kahvi-viskikastike ja parsakaalipaistos
Viime viikonlopun kolmen ruokalajin
menu oli siitä erikoinen, ettei siinä ollut mitään oikeata teemaa. Kaikki
safkat olivat kokeiluja, joka näkyi lopputuloksessa. Alku- ja jälkiruoka
edustivat hieman klassisempaa tyyliä, kun taas itse pääosan esittäjä oli kuin
vahinkolapsi. Täysin puskista tullut, suunnittelematon, mutta samalla rakkauden
ilmentymä ja syntyessään maailman paras asia. Pihvissä vaan on sitä jotain. Ja
kun sen saa onnistumaan niin että taso nousee seuraavalle levelille, on
kyseessä lähes uskonnollinen kokemus. Pihvi on mystinen. Pihvi on maaginen.
Pihvi, tuo aineksista jaloin.
Mieleni teki kokeilla jotain uutta ja
perverssiä. Miltä maistuisi pihvi Irish coffella? Pakkohan sitä olisi testata.
Alun perin pyörittelin mielessäni vain viskin ja pihvin yhdistelmää, mutta
kahvi teki yhdistelmästä täydellisen. Kerma tosin jäi tästä annoksesta pois ja
vaikka varasin sitä jo jääkaappiin, ei se tuntunut tekotilanteessa oikealta. Hyvä
niin.
Mikäli haluat valmistaa samanlaisen
ruuan, lue koko juttu etukäteen. Valmistuksen vaiheet menevät lomittain ja jos
teet kaiken yksitellen, saat duunata yhtä annosta koko päivän.
Lihan valmistelu
- Reilun kokoinen (200 – 250 g) naudan ulkofilepihvi
- Vahvaa kahvia
- Viskiä
Pihvin marinointiin ei tarvitse
käyttää kun noita kahta ainesosaa. Kahvin mokkaisuus tekee tehtävänsä lihalle,
ja viskin alkoholi rikkoo lihassoluja juuri sopivasti. Ihan ensimmäisenä
keittele sumpit. Heti kun kahvi on valmista, ota se jäähtymään vaikka
kylmävesihauteeseen. Suffen tulee olla viileää tai vähintäänkin haaleaa, kun se
kaadetaan biffan päälle. Ota pihvi kätösiisi ja ryhdy mutiloimaan sitä
sormillasi. Pihvistä tulee paras, kun hierot sen mureaksi sormillasi. Samalla
saat siihen sielua, joka ei onnistu nuijimalla. Lihan nuijivat vaan
laiskimukset ja luolamiehet. Käytä sormia! Kun olet hyväillyt lihaa tarpeeksi,
siirrä se astiaan ja kaada viileä kahvi sekä pari lorausta viskiä päälle. Älä
käytä savuista viskiä äläkä työnnä marinadiin missään nimessä sitä sadan euron
jemmapulloasi. Itse käytin Glen Scanlania, joka maksaa parin desin pullossa
jotain 7 – 8 €. Samasta pullosta riittää myös kastikkeeseen ja hyvällä säkällä
kokin marinointiin. Marinadia on hyvä tulla sen verran, että pihvi(t) peittyvät
kokonaan. Viskaa koko hoito jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi,
mokomakin.
- 1 litra vettä
- 2 lihaliemikuutiota
- porkkanaa
- selleriä
- salottisipulia
- valkosipulia
- persiljaa
- rosmariinia
- timjamia
- mustapippuria
- pari laakerinlehteä
- chiliä
Kastikkeen liemi on hyvä keitellä
esimerkiksi siinä vaiheessa, kun odottelet pihviesi marinoituvan. Kastikkeen
liemen voi myös pakastaa, jolloin sinulla on aina valmiina pohja tummalle
kastikkeelle. Hifistelijät käyvät hakemassa paikalliselta lihamestarilta luita,
joita laittaa soppaan kiehumaan. Tällöin et tarvitse lihaliemikuutiota, eikä
liemestä tule niin suolaista. Tämä antaa hieman enemmän pelivaraa valmiin
kastikkeen maustamiseen. Vaikka lista on pitkä, ovat ainekset melko edullisia,
ja voit ihan hyvin käyttää kuivattuja yrttejä koska lopputulos on aivan sama
kuin tuoreillakin.
Kiehuttele lientä niin pitkään, että
nesteestä on vajaa puolet jäljellä. Oma liemeni sai kiehua tunnin, ja siitä
tuli aika voimakkaan makuista johtuen myös lihaliemikuutioiden suolan määrästä.
Lopputulema oli kuitenkin hyvän makuinen ja toimi erinomaisena pohjana
käsittämättömän hyvälle kastikkeelle. Kun liemi on valmista, siirrä se
odottelemaan parempia päiviään.
Kahvi-viskikastike
- 3 – 5 desiä keittämääsi lientä
- 1 – 2 desiä kahvia
- Viskiä
- Siirappia
- Maizenaa suurustamiseen
Ryhdy valmistamaan kastiketta noin
puoli tuntia ennen kattausta. Lämmitä liemi kiehuvaksi. Lisää kahvia aluksi
puolet määrästä ja maistele. On tärkeää ettei kahvia mene liikaa, sillä muuten
olisi sama työntää maizena mokkamasteriin ja kaataa kastike pihville suoraan
kahvipannusta. Kahvin maun tulee olla selkeä mutta rajansa kaikella. Lisää pari
dashia viskiä ja ehkä noin ruokalusikallinen siirappia. Maistele jälleen.
Siirappi pehmentää kokonaisuuden ja lopputuloksen tulee olla samettisen
mokkainen kastike, johon viski tuo hieman terävyyttä. Kun maku on kohdillaan,
suurusta maizenalla ja soossi on valmista. Voit jättää sen liedelle miedolle
lämmölle, jolloin kastike pysyy lämpimänä muttei enää kiehu.
- Parsakaalia
- Salottisipulia
- Valkosipulia
- Kurpitsansiemeniä
- Suolaa
- Mustapippuria
- Valkoviinietikkaa
Annosta valmistaessani jouduin
oikeasti miettimään ja harkitsemaan, missä järjestyksessä asiat tulee tehdä.
Ruokien ja ainesten tulee olla valmiina oikeaan aikaan että lopputulos olisi
paras mahdollinen. On vaarana että joku jäähtyy tai ylikypsyy tai jotain. Otin
lihat puolisen tuntia ennen kypsennystä lämminvesihauteeseen, etteivät ne olisi
kylmiä kun isken ne kuumalle pannulle. Tämä on tärkeätä, sillä muuten niistä
tulle sitkeitä eikä maistu Erkillekään. Sitten pilkoin parsakaalit ja laitoin
ne kiehumaan veteen, johon olin lisännyt merisuolaa ja valkoviinietikkaa. Pilko
myös sipulit valmiiksi jo tässä vaiheessa. Kun parsakaalit ovat puolipehmeitä,
ota ne pois vedestä.
Paistaminen
Osa pihvin viehätysvoimasta liittyy
sen paistamiseen. Taiteenlaji, joka on herkkä kuin krapulainen jermu. En nyt
ryhdy filosofoimaan oikeista tavoista, sillä jokainen pihvinpaistaja kehittyy
mestariksi vain harjoittelun kautta. Voin vain kertoa kuinka itse toimin.
Taidekuva valurautapannuni
kahvasta.
|
Paista pihvi valurautapannulla.
Oikeasti, jos et sitä omista osta sellainen tätä kertaa varten. Tavallinen
paistinpannu ei kuumene tarpeeksi ja liha kuivuu paistaessa. Lämpötila on oikea
silloin, kun pystyt pitämään kättäsi pannun yläpuolella kolme sekuntia. Käytä
paistamiseen rypsiöljyn ja voin seosta.
Pihvin paisto- ja glaseerausvaihe. Taustalla näkyy kahvi-viskikastike sekä maisema keittiökaakeleista. |
Valmis pihvi. Muista suolata ja pippuroida pihvi pasitamisen jälkeen molemmilta puolilta! |
Kun pannu on jäähtynyt muutaman
minuutin, lisää hieman öljyä ja laita keitetyt parsakaalit, sipulit ja
valkosipulit sekä kurpitsansiemenet pannulle. Kuullottele niitä minuutti tai
pari kunnes sipulit ovat saaneet selkeästi väriä. Kaada paistos erilliselle lautaselle
odottamaan tarjoilua.
Tarjoilu
Asettele pihvi puoliksi
parsakaalipaistoksen päälle. Kaada sopivasti kastiketta pihville. Muista, että
kyseessä ei sitten ole mikään makkarakastike! Toisin sanoen pihviä ei tule
hukuttaa, vaan kastikkeen virka on maustaa koko annosta ja toimia makujen
siltana. Annoksen on hyvä maistua myös muulle kuin pelkälle kastikkeelle.
Koristele annos silputulla persiljalla.
Vaikka syömisestä on kulunut tätä
kirjoittaessani jo vajaa viikko, en keksi sanoja siitä huolimatta. Täytyy
mainita etten ole vielä koskaan ollut näin tyytyväinen kokkailuihini. Kun olin
syönyt noin puolet pihvistäni, oli minun pakko pysähtyä hetkeksi ja mietiskellä
hiljaa aikaansaannostani. Niin hyvää se oli. Suorastaan naurettavan hyvää! Hetki
oli täydellinen ja onnellisuuden kyynelten pyrkiytyminen silmäkulmaan ei ollut
kaukana. Siis oikeasti, jos miettii tuota makumaailmaa teoriassa, oli se
käytännössä jotain muuta. Voisi kuvitella että maut olisivat voimakkaita ja
ehkä jopa korneja. Lopputulos oli kuitenkin harmoninen. Voimakkuutta oli kyllä,
sitä en kiellä. Mutta se harmonia…
Palan painikkeen virkaa toimitti
espanjalainen QP 2011. Tanniineiltaan ja hapoiltaan jopa hieman ronski viini
toimi äärimmäisen hienosti rareksi jätetyn pihvin kanssa. Voimakkaat maut
vaativat viiniltä todellista luonnetta, ja olen tyytyväinen miten tämä vastasi
odotuksiin. Viini oli ehkä vähän epätyypillisen tammiton riojalaiseksi, mutta
ryhdikäs oi, niin ryhdikäs. Kruununa hienon aterian päässä. Mikäli halajat
olutvaihtoehtoa, BrewDogin double IPA on tarpeeksi luonteikas kumppani tälle.
Haluaisin myös maistella Mikkellerin Black Holea tämän kanssa, koska voisin
kuvitella makumaailmojen törmäävän ainakin kohtalaisesti.
Loppulausahduksena mainitsen, että
nämä ovat niitä kertoja, jolloin muistan taas miksi joskus alun perin ryhdyin
kokkailemaan. Onnistumisen ilo, jolloin tunnet ylittäneesi itsesi. Mutta nyt
löpinät pois. Nyt on sinun vuorosi. Kuulemisiin!
Kommentit
Lähetä kommentti