Aurinkokuivattu tomaatti-katkarapupasta ja viini-juustohommia part. 2 / 2: viinijuttuja
Toinen osio
kirjoituksestani käsittelee enemmän kuningas alkoholia. Jos siis olet Päivi
Räsänen, pyydän ystävällisesti poistumaan sivultani, sillä luvassa on
äärimmäistä hehkutusta alkoholin kustannuksella ja samalla kansakunnan
syöksemistä alimpaan helvettiin. Tämä on oodini viinille.
Italian Toscana on yksi maailman arvostetuimmista viinialueista. |
Viini on jotain
muuta kuin pelkkä alkoholijuoma. Kuten tiedätte viskipäivityksestäni,
alkoholijuomiin liittyy paljon traditioita, joita arvostan. Kuitenkin viinit
menevät tässä lajissa aivan omaan luokkaansa. Viinin valmistus ja nauttiminen
ovat molemmat taiteeseen verrattavia prosesseja, joissa on kyseessä paljon suuremmasta
kuin vain valmistuksesta ja juomisesta.
Jo se, että yleensä juot viiniä ja pidät siitä erottaa sinut niistä
ihmisistä, jotka eivät koe samoin. Viinissä on jotain erityistä, mitä muista
alkoholijuomista ei löydy.
Nautiskelin maukkaan pasta-ateriani kanssa italialaista valkoviiniä nimeltään Livon Collio Friulano
(2013), joka oli oikein oiva valinta aromikkaalle pastaruualle. Viinin
yleisluonne oli hyvin raikas ja hapokas. Aromimaailmaa hallitsivat yrtit ja
sitruuna, mutta löytyi sieltä myös muita hieman pehmeämpiä hedelmiä. Jälkimaku
oli hyvin pitkä. Kaiken kaikkiaan hieno ja vivahteikas viini.
Pidän viineistä,
ja olen tehnyt työtäni niiden parissa viimeiset yhdeksän vuotta. Minulla on siis myös ammatillista
kokemusta niistä, ja tämä auttaa minua selkeästi myös ruuanlaitossa kun pitää
yhdistellä erilaisia makuja toisiinsa ajatusasteella. Olen harrastellut viinejä
sellaiset kahdeksan vuotta melko aktiivisesti, joten aivan täysin noviisi en
niissä asioissa enää ole.
Luonnehdinnat ovat yksi asia, mikä viineissä herättää paljon mielipiteitä. Lähes jokaisessa sketsisarjassa on vähintään yksi sketsi viinin luonnehdinnasta. Toisaalta puristit keksivät mitä ihmeellisimpiä kuvatuksia viineille. En ota kantaa siihen että onko kumpikaan väärin, vaikka kuulunkin melko selkeästi jälkimmäiseen porukkaan. Viinin maistamisesta on kuitenkin tehty turhaan taiteen laji, ja se vieraannuttaa aloittelijoita harrastuksesta. Tähän väliin heitän esimerkin, jonka yksi Suomen parhaista sommeliereista heitti koulutuksessa: Opiskellessaan häntä pyydettiin luonnehtimaan viinin tuoksua ryhmässä. Hän kertoi tuoksun muistuttavan mummolan kuistia. Nauruahan tällainen kommentti aiheuttaa hieman snobbailevassa sommelier-luokassa, mutta sitten hän aukaisi hieman tuota aromia: vastaleikattu nurtsi, vanha puu, mustaherukkapensaat ynnä muut kesän tuoksut. Niistä oli mummon kuisti tehty. Eivät nauraneet kurssilaiset enää parin vuoden jälkeen, kun tästä kyseisestä herrasmiehestä tuli kotvan kuluttua pääsommelier yhdessä Suomen parhaista ravintoloista.
Luonnehdinnat ovat yksi asia, mikä viineissä herättää paljon mielipiteitä. Lähes jokaisessa sketsisarjassa on vähintään yksi sketsi viinin luonnehdinnasta. Toisaalta puristit keksivät mitä ihmeellisimpiä kuvatuksia viineille. En ota kantaa siihen että onko kumpikaan väärin, vaikka kuulunkin melko selkeästi jälkimmäiseen porukkaan. Viinin maistamisesta on kuitenkin tehty turhaan taiteen laji, ja se vieraannuttaa aloittelijoita harrastuksesta. Tähän väliin heitän esimerkin, jonka yksi Suomen parhaista sommeliereista heitti koulutuksessa: Opiskellessaan häntä pyydettiin luonnehtimaan viinin tuoksua ryhmässä. Hän kertoi tuoksun muistuttavan mummolan kuistia. Nauruahan tällainen kommentti aiheuttaa hieman snobbailevassa sommelier-luokassa, mutta sitten hän aukaisi hieman tuota aromia: vastaleikattu nurtsi, vanha puu, mustaherukkapensaat ynnä muut kesän tuoksut. Niistä oli mummon kuisti tehty. Eivät nauraneet kurssilaiset enää parin vuoden jälkeen, kun tästä kyseisestä herrasmiehestä tuli kotvan kuluttua pääsommelier yhdessä Suomen parhaista ravintoloista.
Kuten huomaamme,
ei luonnehdintojen tarvitse noudattaa mitään tiettyä ja jäykkää normistoa, vaan
kukin voi kertoa viinistä niillä sanoin mitä tunteita se itsessä herättää. Se
hienous tässä hommassa on, että oikeita tai vääriä vastauksia ei ole olemassa,
sillä jokainen maistaa viinin hieman eri tavalla. Porukka tuntuu vaan hieman
lukkiutuvan näihin normeihin ja unohtavan sen, mistä koko touhussa on loppujen
lopuksi kyse: nautinnosta. Myönnän että itsekin kangistun näihin samoihin
kaavoihin, mutta se johtuu varmasti siitä, etten yleensä luonnehdi viinejä kovinkaan
paljoa sanallisesti. Sitten kun kerrankin kirjoittelen jotain tästä jumalten
juomasta, tulee sieltä täyslaidallinen viinijargonia. Pahoittelen tapahtunutta.
Nyt sitten itse
asiaan eli tuohon viini-juusto lautaseen. Viininä oli siis supertoscanalainen
Pesanella IGT 1997. Viiniä on kypsytetty viinitilan kellarissa, kunnes ystäväni
poisti sen sieltä tuliaisiksi. Viini on tilan viljelijän mukaan
optimikypsyydessään. Ne jotka eivät tiedä mitä supertoscanalainen tarkoittaa, sillä
nimellä kutsutaan Italian Toscanan alueen parhaimpiin kuuluvia punaviinejä, mutta nimityksellä ei ole minkäänlaista kytköstä Italian viinilainsäädäntöön. Google
kertoo aiheesta lisää siitä kiinnostuneille.
Lautasella oli
italialaista grana padano-juustoa, jota joissain piireissä pidetään parhaana
juustoja, mitä tuo valtio tuottaa. Kyseessä on hieman kevyempi versio
parmesaanista, ja se soveltuu näin ollen viinijuustoksi mitä parhaimmalla
tavalla. Kyljessä oli päärynähilloketta, pähkinäsekoitusta ja hunajalla
maustettuja päärynöitä. Monet laittavat juustolautaselleen viinirypäleitä,
mutta ne pilaavat kuorien tanniineillaan viinin maun. Oikeasti, pelkät pähkinät
ja sitten joko päärynä tai omena riittää! Hifistelijät (tai etukäteen suunnittelijat) vääntävät
oman ciabattansa lautaselle.
Tuomio: Mitä
tästä nyt voi sanoa. Viinihän oli erinomainen, vaikka toisaalta tuollaisia
viinejä tulee harvoin maistettua joten vertailukohdan puuttuvat. Kuitenkin
tuoksu oli hyvin runsas ja nykyinen trendikäs hillopurkki loisti poissaolollaan
(tästä pidin erityisesti). Eräs kouluttaja kerran tokaisi, että kypsytetystä
sangiovesesta tulee mieleen pölyinen hiekkatie, mutta se ei pätenyt tämän
viinin kohdalla. Okei, maku oli ehkä hieman kalkkiin vivahtava, mutta kyllä
etsivä löytää. Niin sanottu meditaatioviini, koska makujen kirjo on niin
järjetön että tunsin joka suullisessa uusia juttuja edellisten lisäksi.
Tämä viini ei
ollut pelkkä viini, vaan se on edustaa jotain muuta kuin pelkkiä hyviä tuoksuja
ja makuja. Se edustaa kulttuuria ja perinteitä. Tapaa tehdä viiniä omalla
tyylillään. Tapaa olla ylpeä omasta työstään. Se edustaa tietynlaisten asioiden
arvostusta. Nautintoa, intohimoa, onnellisuutta, surua. Se kuvaa maan historiaa
ja kehitystä. Luonnon omaa monimuotoisuutta. Se edustaa sosiaalisuutta ja määrittää
identiteettiä. Tätä kaikkea viini
edustaa. Tästä kaikesta viinissä on kyse.
Kommentit
Lähetä kommentti