Aurinkokuivattu tomaatti-katkarapupasta ja viini-juustohommia part. 1 / 2
Tässä
päivityksessä on kyse nautinnosta. Ihmisen ylivoimaisesta tarpeesta kokea
jotain, mikä saa dopamiinin tulvimaan elimistössämme. Tässä on kyse
sivistyksestä, siitä, ettei ihmisen tehtävänä ole ainoastaan ravita ruumistaan
tarvittavilla vitamiineilla ja hivenaineilla, vaan tehtävänä on myös ruokkia
aivoja ja mieltä.
En osannut
päättää teenkö yhden vai kaksi erillistä päivitystä. Päädyin kahteen, sillä vaikka
nämä setit kuuluvat yhteen, tulisi tästä päivityksestä romaanin pituinen, eikä
sitä jaksaisi lukea kokonaan edes Erkki. Tulevat jutut ovat suoraa euforista
tajunnan virtaa kirjoitettuna aterioinnin jälkihöyryissä. Pyrin pitämään
rakenteen edes jotenkuten siedettävänä. Toisen, viinijuttuja sisältävän osion voit lukea täältä.
Aloitetaan.
Kaikki lähti siitä, kun hyvä ystäväni osti minulle Italian tuliaisina
pullollisen supertoscanalaista. Avaan tätä toisessa osiossa, mutta kyse on punaviinien
Armanista tai Lamborghinista. Okei, käskyä koneesta ei löydy saman verran mutta
ajomukavuus on jotain käsittämätöntä. Tällaista viiniä nautitaan ainoastaan
meditoiden, joten korkeintaan hyvä juusto soveltuu sille kumppaniksi. Illan
teemaksi muodostui siis Azzurri, ja pääruokana oli, yllätys yllätys pastaa.
Aurinkokuivattu
tomaatti-katkarapupasta
- Pasta-ainekset
- 1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja yrttiöljyssä
- 1 pussi pakastejättikatkarapuja
- 1 punasipuli
- 5 tomaattia
- 4 valkosipulin kynttä
- 1 punainen chili
- 1 ruukku tuoretta basilikaa
- oliiviöljyä
- balsamiviinietikkaa
- siirappia
- suolaa
- mustapippuria myllystä
Pidin safkan
kohtalaisen simppelinä. Totta puhuen alun perin tarkoitukseni oli valmistaa
alkuruuaksi etanoita, mutta budjetti alkoi tulla vastaan joten nilviäiset
jäivät odottamaan kaupan hyllylle parempaa huomista. Lupaan joskus kirjoitella
niistäkin sillä kyseessä on jotain erittäin tyylikästä ja maukasta alkupalojen
antia.
Nyt kuitenkin
asiaan ettei mene aivan täysin jaaritteluksi tämä homma. Ensin valmistin
pastataikinan. Voit käydä lunttaamassa täältä, miten homma hoituu. Mausteina
käytin yhden valkosipulin kynnen ja sitten korvasin oliiviöljyn
aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä, sillä halusin saada ruokaan hyvän ja
intensiivisen akt:n maun. Kun taikina oli pyöritelty ja laitettu jääkaappiin,
oli aika tehdä muut preppikset. Silppusin sipulit, basilikan (jätin muutaman
hyvän lehden koristeluun) ja chilin, sekä laitoin katkaravut sulamaan
lämminvesihauteeseen. Voit myös leikellä ak. tomaatteja hieman pienemmiksi jos
siltä tuntuu. Sen jälkeen kalttasin ja pilkoin tomaatit.
![]() |
Kalttauksen periaate on hyvin yksinkertainen: viillot kuoreen ja kuumaan veteen venailemaan kuorien irtoamista. |
Seuraavana
ryhdyin duunailemaan pastaa. Kaulitsin ja leikkelin sen samoin kuin aiemminkin,
ja siirsin
tagliatellet odottelemaan viimeistä matkaansa. Tämän jälkeen laitoin
pastaveden kiehumaan, ja tyrkkäsin paistokasarin tulille. Kuullottelin
sipuleita ja chiliä muutaman minuutin oliiviöljyssä, jonka jälkeen lisäsin
loput ainekset ja mausteet lukuun ottamatta katkarapuja. Hommahan menee niin,
että tomaatit sulavat ja muodostavat kastikkeen kuumentuessaan, mutta samalla
niistä irtoaa melkoisesti vettä, jota tulee sitten keitellä pois. Tällä välin irroittelin
katkaravuista kovat pyrstöosat. Pienemmissä pakasteissa ne on yleensä poistettu
jo valmiiksi mutta jos ne ovat paikallaan, kannattaa ne poistaa, koska kova
pyrstö tuntuu ilkeältä kielellä saatikka nielussa. Puhdistamisen ja huuhtelun
jälkeen lätkin ravut muhimaan muiden ainesten kanssa.
![]() |
Kastike ennen pastan lisäystä. |
![]() |
Pasta lisättynä soossiin, eli toisin sanoen valmis setti. |

Tuomio: Tämä oli
ehkä paras valmistamistani pasta-annoksista. Akt dominoi makua, mutta
katkarapu antoi äärettömän hienoa intensiteettiä itse kastikkeeseen, ja kokonaisuus oli
hienosti tasapainossa. Puolisollekin tuntui maittavan, kun äityi kehumaan
meikäläisen kokkailuja. Liekkö sitten jotain taka-ajatuksia, mene ja tiedä, mutta
olin kyllä hyvin tyytyväinen lopputulemaan.
Viinihommat setvin
vasta täällä yhdessä jälkkärijuustojen kanssa. Luvassa on myös hienoa juttua
viineistä ylipäätään, joten kannattaa tsekkailla ulos myös tuo seuraava tekstin
pätkä. Kuulemisiin!
Kommentit
Lähetä kommentti