Gini-yrttimarinoitua naudan sisäpaistia, suklaa-portviinikastiketta ja uunijuureksia
Ensin hoidetaan
yksi homma pois alta. Aloitin syyskuussa opiskelut, jonka lisäksi olen
tiiviisti joensuulaisen Susiraja Metal Club ry:n (khöm, mainos) toiminnassa mukana.
Tästä johtuen vapaa-aikani on nykyisin kortilla, joten en ole kerjennyt
päivittelemään tänne niin usein kuin haluaisin. Pahoitteluni tästä. Myöskään
opiskelijabudjetti ei anna aina myötä valmistaa kaikkia appeita, joita olen
suunnitellut. Pyrin kuitenkin jatkossa päivittämään tänne jonkin setin
vähintään kerran kuukaudessa. Sitten itse asiaan.
Syksy on vuoden
parasta aikaa! Mikään ei voita pimeitä iltoja parvekkeella hyvän viinin ja
musiikin parissa. Tai sitten samoilua hiljaisessa metsässä ruskan
väriloistossa. Syksyyn kuuluvat myös tietynlaiset maut. Sienet, marjat ja
riista aiheuttavat voimakkaita tunteita jokaisen Pohjolan asukin sydämessä. Ah,
syksy. Mikä ihana tekosyy.
Aamulla
hienoisessa darrassa herkkätuulisuus voitti ja romanttisesti ilmaistuna paloin
halusta maistella metsää. Ryhdyin kehittelemään reseptiä mielessäni, ja lopuksi
kun palaset loksahtelivat kohdilleen yksinäinen kyynel pyrkiytyi kohti
poskeani. Yksinkertaista, ja niin kaunista. Tänään mentäisiin eteenpäin
ainoastaan Tapion valtakunta mielessä.
Raaka-aineeksi
valikoitui naudan sisäpaisti. Metsän maku luotaisiin yrteillä, katajanmarjoilla
ja ginillä. Lisukkeeksi kelpaavat kotimaiset juurekset. Kun tuo komeus vielä
kuorrutetaan suklaa-portviinikastikkeella, on kokonaisuus aivan täydellinen
pimeän syysillan kumppaniksi.
![]() |
Yrttejä kannattaa käyttää ihan reilulla kädellä. |
Yrteillä ja
ginillä marinoitu naudan sisäpaisti
1 kg naudan sisäpaistia
3 cl giniä
Vettä
Rosmariinia
Minttua
Timjamia
Yrttiselleriä
Katajanmarjoja
Pippuria
Suolaa
Rosmariinia
Minttua
Timjamia
Yrttiselleriä
Katajanmarjoja
Pippuria
Suolaa
Marinointi
aloitetaan suolaamalla liha. Joskus painin tuon määrän kanssa, mutta harjoitus
tekee mestarin. Yksi kysymys joka helpottaa: Milloin olet muka syönyt liian
suolaista nautaa? Olen varma että jossain vaiheessa joku kukkahatullinen,
kauniimman sukupuolen edustaja valittaa näistä julkilausumistani Kansanterveyslaitokseen,
Valviraan tai SuPoon, koska eivät nämä mätöt aina niin terveiltä kuulosta. Ajan
ja harjoittelun myötä oppii kuitenkin oikean ja maltillisen suolan käytön. Nuorena
ja vetreänä miehen alkuna voin kuitenkin todeta että syön mieluummin liian
suolaista, kuin vähäsuolaista ruokaa.
Tämän jälkeen
laitetaan myllystä pippuria ja yrtit. Yrtteinä voi ihan hyvin käyttää
kuivattuja yrttejä, koska niitä tulee aika reilusti ja lopputulema on sama. Hiero
kuivamarinadi lihaan huolellisesti kuin suola vihulaisen haavaan. Tämän jälkeen
lantraa gini vedellä. Oma sekoitukseni oli arviolta jotain 30(gini)/70(vesi).
Kaada marinadi lihan päälle ja siirrä marinoitumaan jääkaappiin. Mokomakin. Huom!
kun lihaa marinoidaan miestä väkevämmällä tai esimerkiksi viinillä, tulee
muistaa ettei marinadin alkoholipitoisuus saa olla liian kova eikä
marinointiaika liian pitkä. Alkoholi rikkoo lihassyitä, ja liian tujussa
marinadissa liian pitkään lilluneen lihan pinta menee mössöksi. Itselläni liha
marinoitui noin 3,5 tuntia, ja se sai makua melko voimakkaasta soosista
riittävästi. Kääntele lihaa välillä että se imee makua tasaisesti. Ota paisti
viimeistään tunti ennen kypsentämisen aloittamista huoneenlämpöön.
Uunijuurekset
Porkkanaa
Mukulaselleriä
Palsternakkaa
Sipulia
Valkosipulia
Mukulaselleriä
Palsternakkaa
Sipulia
Valkosipulia
Pilko juurekset
odotellessa. Itse jätin valkosipulit kokonaisiksi ja leikkasin sipulin
lohkoiksi. Muuten juurekset menivät paksuiksi tikuiksi. Tuolla nyt ei maun
kannalta ole mitään merkitystä, mutta onnistunut esillepano on osa hyvää
ateriaa joten kannattaa funtsia etukäteen että millaisen setin haluaa rakentaa.
Voit toki käyttää myös muita maan antimia ja esimerkiksi sieniä, mutta tuo
perussekoitus kannattaa pitää siinä pohjalla.
Kypsennys
Marinoitu paisti
Pilkotut juurekset
Tuoretta rosmariinia
Katajanmarjoja
Vettä
Siirappia
Mustapippuria
Suolaa
Kinkun paistopussi
Pilkotut juurekset
Tuoretta rosmariinia
Katajanmarjoja
Vettä
Siirappia
Mustapippuria
Suolaa
Kinkun paistopussi
Ennen kuin
aloitat lihan duunaamisen, varmista että sisälämpötila on 15 - 20 astetta.
Liian kylmänä kypsennettävästä lihasta tulee sitkeä, eikä sitä syö Erkkikään.
Annoin olla oman lihani (siis paistin) hetken aikaa lämminvesihauteessa lämpöä
ottamassa. Kun liha on sopivan lämmin, siivoa se ylimääräisestä marinadista.
Ota soosi talteen. Paista kuumalla valurautapannulla paistin pinta kiinni, eli
yhteensä pari minuuttia niin että pinta ruskistuu hieman. Näin liha ei menetä
nestettä niin paljon kypsennyksen aikana.
Tarvitset
kypsennykseen paistopussia. Itse ryssin homman ostamalla 0-2 kg:n paistopussin,
joka oli kuitenkin liian pieni. Onneksi lähikaupasta löytyi vielä kinkkupusseja,
joten ylimääräinen kauppareissu sujui lähes vaivatta. Laita pussi vuokaan niin
että suuaukon alaosa on käännetty vuoan reunan alle. Lisää pussin pohjalle 1-2
cm vettä ja muutama ruokalusikallinen siirappia. Lado raa’at, kuoritut ja
pilkotut juurekset pediksi vuoan pohjalle. Näin toimimalla juureksista tulee
kypsinä hieman pureskeltavia. Mikäli haluat pehmeämmän koostumuksen, voit
esikeittää juureksia yhtä hellästi kuin, öö, jatketaan... Mausta suolalla,
pippurilla sekä muutamalla katajanmarjalla ja parilla tuoreella rosmariinin
oksalla. Kaada joukkoon myös lihasta jäänyt marinadi. Jos haluat supermetsäisiä
juureksia, töräytä joukkoon vielä pari senttilitraa giniä.
Lataa vielä koko
hoidon päälle paisti, niin homma on jo hyvällä mallilla. Pussin suu kiinni,
lihalämpömittari pussin läpi paistin paksuimpaan kohtaan ja vuoka uunin
syövereihin. Paista 125-asteessa noin puolitoista tuntia ja ota paisti uunista
kun sisälämpötila näyttää vajaa 55 astetta. Lämpötila nousee vielä noin 5
astetta kun paisti otetaan uunista. Näin saadaan aikaan täydellisen mehukas,
sisältä rosee paisti. Jos sinulla ei ole kiire, valmista paisti 100-asteessa
jolloin tulos on vielä mehukkaampi.
Siirrä paisti
folion sisään odottelemaan tarjoilua. Tee samoin juureksille. Ota vuoan
pohjalta löytyvä ultimate-liemi talteen kastiketta varten.
![]() |
Paistista tullut liemi oli jotain suurenmoista. |
Paistin liemi
1,5 dl portviiniä
1 rkl raastettua taloussuklaata
1 rkl voita
Suuruste
Suolaa
1,5 dl portviiniä
1 rkl raastettua taloussuklaata
1 rkl voita
Suuruste
Suolaa
Siirrä paistin
liemi kattilaan ja keittele sitä kokoon kunnes nestettä on jäljellä sellaiset 4
desiä. Kaada
![]() |
Annoksesta tuli kaunis, vaikka itse sanonkin. |
Tarjoilu:
Perinteisesti kokki/isäntä leikkaa paistin, eikä toisin ole syytä toimia
nytkään. Mikäli et ole kaltaiseni epäsosiaalinen hirviö ja sinulla on vieraita
joille syöttää ruokaasi, leikkaa paisti vasta ruokapöydässä ruokailijoiden odottaessa
maha kurnien appeen herkkua. Paistista tulee leikata noin sentin paksuisia
paloja, sillä liian paksu pala voi tuntua suussa suhteettoman jämäkältä.
Leikatessa tulee käyttää ainoastaan vastateroitettua veistä. En laske leikkiä;
Liian tylsää veistä joutuu painamaan liikaa leikatessa. Tämän johdosta paisti
litistyy ja mehut valuvat tiehensä kuin neitsyys heinäladossa. Leikkaaminen ei
siis ole leikin asia. Kaada kastike paistiviipaleiden sekä juuresten päälle ja koristele
tuoreella rosmariinin oksalla.
Tuomio: Hyvää
ystävääni lainaten, kyllähän tätä syö mieluummin kun turpaansa ottaa. Halusin
maistella metsää, ja sain myös kokea sen. Yrtit maistuivat melko voimakkaalle
sekä paistissa että juureksissa. Gini, rosmariini ja katajanmarjat yhdistettynä
muihin yrtteihin oli onnistunut ratkaisu. Tätä kuitenkin tasoitti tyylikäsarominen
kastike. Annos merkitsi minulle jotain, ja toverini jotka tietävät millainen
metsäperverssi olen, tuskin tästä yllättyvät. Rauhallinen ympäristö, kynttilät
ja kaikki, tekevät syysillasta jotain erityistä. Sanan maaginen lausuminen
tässä yhteydessä on kaukana kliseestä.
Ennen kuin
ryhdyn taas vollottamaan, kertaan vielä juomahommat. Palan painikkeen virkaa
toimitti argentiinalainen Famiglia Bianchi Malbec 2011, joka on yksi
lempiviineistäni. Täyteläinen, kevyen mausteinen, tamminen ja makean luumuinen
viini oli omiaan räjäyttämään aistit uusiin sfääreihin. Lämmittävä alkoholi
toimi viileässä syysillassa myös aterian jälkeen! Mikäli halajat olutvaihtoehtoa,
suosittelen hyvää imperial stoutia, tai kahvilla maustettua stoutia.
Bastardo kuittaa
tältä erää. Seuraavaan kertaan!
Kommentit
Lähetä kommentti