Naudan marinoidut suikaleet, kukkakaalipyree, lihaisa punkkukastike ja paahdetut juurekset.

En nyt taas jostain syystä älynnyt ottaa kuvia välivaiheista, joten pahoitteluni siitä. Lisäilen netistä ottamiani kuvia, jotta lukeminen olisi mielekkäämpää. Annoskuvat ovat omiani.

Olipa kerran mies (?) nimeltä Bastardo. Herra B tykkäsi laitella ruokaa. Eräänä myrskyisenä lokakuun iltana Herra B:n alkoi tehdä mieli murkinaa. Mutta kappas, lompakko ammotti tyhjyyttään. Mikä neuvoksi? Pitkien etsintöjen jälkeen Herra B löysi kuin löysikin 15 euroa, jotka kissa oli ovelasti piilottanut pahan päivän varalle. ”HOHHOHHOH, näillä saan ostettua hyvää ja ravitsevaa murkinaa”, Herra B tokaisi ja lähti suunnistamaan kohti kauppaa.

Herra B tutki lihaosaston jämälaareja ja löysi naudan keittolihaa, joka oli tarjouksessa. ”HOHHOHHOH, tästä minä saan valmistettua hyvää ja ravitsevaa murkinaa”, Herra B tokaisi. On huomioitava, että keitinlihassa on monasti makuluu tallella, ja se jos mikä on omiaan antamaan ylellisen säväyksen lientä varten. Herra B investoi loput rahansa hyviin juureksiin ja lähti tyytyväisenä kotiin. "Loput ainekset löytyvät linnastani."

Tavoitteena oli tehdä edullinen, mutta tyylikäs ja maultaan ehkä jopa kimurantti annos. Ok, myönnän, nauta, juurekset ja punaviinikastike. Ei mitään persoonallisinta settiä, imho. Kuitenkin ne voi valmistaa ziljoonalla eri tavalla. Kliseisesti ilmaistuna kokki on se tärkein ainesosa. Ja se, mitä kokki pataansa laittaa ja millä tavalla, niin se oi rakkaat lukijat, on kaikkein tärkeintä.

Kuva napattu Reseptitaivaan sivuilta.
Kukkakaalipyree


750 g kukkakaalia
1 dl kuohukermaa
Valkoviinietikkaa
Mustapippuria
Suolaa
Vettä

Kukkakaalipyree on yksi eleganteimmista ja samalla helpoimmista lisukkeista, jonka tiedän. Oikeasti, jos et koeta valmistaa tätä välittömästi, Herra B tulee ja syö hattusi. Lisää kattilaan ehkä pari litraa vettä ja runsaasti suolaa. Mikä on runsaasti? Viisaat neuvoivat että veden tulee maistua merivedeltä (tietysti ilman merilevää). Pilko kukkakaalit pieniksi. Pro tip: Mitä pienemmäksi kukkakaalin leikkaat, sitä nopeammin se kypsyy. Pieni silppu menee kuitenkin keitinveden mukana helposti viemäriin, joten valitse viisaasti. Laita KK veteen porisemaan ja anna kypsyä niin kauan, kunnes se on aivan pehmeää. Liian kovasta kukkakaalista tulee rakeista pyreetä, mutta haluamme sen olevan samettista.

Kun odottelet kukkakaalin kypsymistä, tee sillä välin jotain hyödyllistä. Voit esimerkiksi pilkkoa kasviksia, valmistella lihaa tjms. Suunnittele annoksesi ennen kuin aloitat väsäämään niitä. Kun rytmität työvaiheet oikein, säästät aikaa ihan oikeasti. Minulta meni tämän annoksen kokkaukseen 45 minuuttia. Sekään ei vielä ole mikään nopea, mutta jos olisin valmistanut kaikki komponentit erikseen, olisi aikaa mennyt 2 tuntia. Olet fiksun oloinen kokki, joten suunnittele ja tee vasta sitten.

Noin, nyt kukkakaalit ovat kypsyneet. Valuta keitinvesi astiaan myöhempää käyttöä varten. Tässä vaiheessa siirsin kukkakaalit pienempään kattilaan, sillä ne on helpompi tuhota sellaisessa. Hienonna kukkakaali sauvasekoittimella niin hienoksi, että siitä tulee puuroa. Mausta pippurilla sekä etikalla ja maista. Etikan tehtävänä on antaa hieman kirpeyttä, joten sitä voi lorotella joukkoon siihen malliin. Mikäli puurossa ei ole tarpeeksi suolaa, lisää sinne keitinvettä, sekoita ja maista uudelleen. Kun maut ovat tasapainossa, lisää joukkoon kerma ja sekoita sauvasekoittimella kuohkeaksi. Lopputuleman tulisi olla rakenteeltaan ilmava ja tasainen. Nyt se on valmis tarjoiltavaksi.

Naudan marinoidut suikaleet, punkkukastike ja paahdetut juurekset

Kuva erilaisista lihoista.
Naudan keittolihaa Juureksia (esim. porkkanaa, mukulaselleria, palsternakkaa yms.)
Chiliä
Punaviiniä
Timjamia
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Siirappia
Suolaa
Mustapippuria
Maissijauhoa suurustamiseen
Voita ja rypsiöljyä paistamiseen


Loput annoksesta sitoutui valmistuksessa toisiinsa, joten eri osasia olisi turhan hankala ryhtyä erittelemään. Katsotaan siis mitä tästä tulee… Aloitin leikkaamalla lihasta turhat röpöt ja kalvot pois. Tämän jälkeen suikaloin sen vastasyyhyn leikaten. Lätkäsin suikaleet astiaan ja laitoin perään punkkua, reilusti balsamicoa, timjamia, suolaa ja pippuria. Annoin niiden marinoitua puolisen tuntia huoneen lämmössä.

Seuraavaksi pilkoin juurekset ja laitoin ne uunivuokaan. Puolet juureksista tulisivat lautaselle paahdettuina, puolet kastikkeen pohjaksi. Kastikejuurekset voi jättää hieman suuremmiksi, koska se helpottaa kastikkeen valmistamista. Lisäksi tuuppasin chilit kokonaisina mukaan. Paistoin pannulla keitinlihan makuluuta ja röppöjä minuutin, ja kaadoin ne vuokaan. Maustoin setin siirapilla, suolalla, pippurilla ja runsaalla timjamilla sekä kaadoin päälle oliiviöljyä. Uuniin 225 ja vuoka ineen. Kääntelin noita maasta kummunneita ihanuuksia aina välillä, ja ne kypsyivät/paahtuivat arviolta 25 minuutissa. Lopuksi otin vuoan uunista pois ja asetin tarjoiltavat juurekset folioon venailemaan.

Seuraavaksi pistin pannun kuumaksi ja laitoin siihen öljyn sekä voin. Paistoin marinoituneita lihoja ehkä noin puoli minuuttia per puoli. Pannulle ei kannata ladata liikaa lihaa kerralla, sillä muuten pannu jäähtyy ja lihojen nesteet tuppaavat karkaamaan. Keittoliha on melko rasvaista, joten tasoitin sitä hieman tummalla balsamicolla, kun ne olivat paistuneet. Lisäsin vielä pintaan suolan ja pippurin, ja laitoin koko hoidon folionyyttiin odottelemaan.

Heti tämän jälkeen oli soossin vuoro. Latasin puolet juureksista ja keitinlihan jämät samalle pannulle, missä paistoin äsken lihasuikaleet. Kaadoin joukkoon vielä lihan marinadin sekä vuoan pohjalle valuneet nesteet. Hauduttelin niitä pari minuuttia ja lisäsin joukkoon ehkä pari desiä punaviiniä, joka Herra B:ltä oli jäänyt juomatta edellisenä viikonloppuna (ja hyvä niin). Keittelin ja maistelin. Makua voi tasailla suolalla, pippurilla, siirapilla, punaviinillä ja balsamicolla. Tärkeintä on saavuttaa perusmakujen eli suolaisen, makean, karvauden, happamuuden ja umamin harmonia. Kun kastike on täydellisen makuista, voi sen siivilöidä ja suurustaa. Suurustaminen tapahtuu niin, että laita kupin pohjalle hieman maissijauhoja. Ota kastiketta ehkä pari ruokalusikallista ja sekoita se jauhoihin. Sekoitakin sitten kunnolla, ettei siihen jää paakkuja. Kun suurus on tasaista ja kiisselimäistä, kaada sitä rauhallisesti ja itsevarmasti kiehuvaan kastikkeeseen, kunnes kastike on tarpeeksi sakeaa. Jos suurus loppuu kesken, voit tehdä uutta sellaista toistamalla edelliset vaiheet. Nyt kastike on valmis ja valmiina tarjottavaksi.

Valmiista annoksesta tuli ihan näppärän näköinen!
Tarjoilu: Esillepanoon kannattaa panostaa. Rakenna annos valmiiksi mielessäsi, ennen kuin laitat mitään lautaselle. Muista myös viimeistellä annos. Tähän voit käyttää esimerkiksi suolaa, pippuria, etikoita, öljyjä, yrttejä tai siemeniä. Mieti etukäteen että mikä toimii ja mikä ei. Kun pohjapiirustus on valmis, rakenna annos kauniisti. On eri asia vain lätkiä ruoka lautaselle kun tehdä se huolellisesti. Silmät syövät puolet ruuasta, mutta sillä on myös väliä, missä järjestyksessä ruoka menee suuhun. Esimerkiksi, jos liha hukutetaan kastikkeeseen, maistuu se erilaiselta kuin annos, jossa kastike on erillään lihasta.



Tuomio: ”HOHHOHHOH, sain valmistettua hyvää ja ravitsevaa murkinaa.” Tein kaksi annosta ja laskin, että yhteen annokseen kului rahaa noin 7 euroa. Tähän summaan on otettu huomioon minulta jo valmiiksi löytyneet ainekset eli mausteet, etikat, öljyt ja punkku. Ei paha, ei ollenkaan paha! Makukin oli hyvä, koska keskityin erityisesti tekemään annoksesta tasapainoisen kokonaisuuden. Keittoliha oli suorastaan naurettavan halpaa, mutta niin vain ”roskalihasta” sai rakennettua hyvän ja kauniin annoksen. Herra ja Rouva B söivät molemmat tyytyväisinä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokonaisen lihan grillaaminen

Asiaa lihasta ja parhaasta hampurilaisesta

Paras flunssan taltuttaja: Valkosipulimaito!