Naudan marinoidut suikaleet, kukkakaalipyree, lihaisa punkkukastike ja paahdetut juurekset.
En nyt taas jostain syystä älynnyt ottaa kuvia välivaiheista, joten pahoitteluni siitä. Lisäilen netistä ottamiani kuvia, jotta lukeminen olisi mielekkäämpää. Annoskuvat ovat omiani.
Olipa kerran mies
(?) nimeltä Bastardo. Herra B tykkäsi laitella ruokaa. Eräänä myrskyisenä
lokakuun iltana Herra B:n alkoi tehdä mieli murkinaa. Mutta kappas, lompakko
ammotti tyhjyyttään. Mikä neuvoksi? Pitkien etsintöjen jälkeen Herra B löysi
kuin löysikin 15 euroa, jotka kissa oli ovelasti piilottanut pahan päivän
varalle. ”HOHHOHHOH, näillä saan ostettua hyvää ja ravitsevaa murkinaa”, Herra
B tokaisi ja lähti suunnistamaan kohti kauppaa.
Herra B tutki
lihaosaston jämälaareja ja löysi naudan keittolihaa, joka oli tarjouksessa. ”HOHHOHHOH,
tästä minä saan valmistettua hyvää ja ravitsevaa murkinaa”, Herra B tokaisi. On
huomioitava, että keitinlihassa on monasti makuluu tallella, ja se jos mikä on
omiaan antamaan ylellisen säväyksen lientä varten. Herra B investoi loput
rahansa hyviin juureksiin ja lähti tyytyväisenä kotiin. "Loput ainekset löytyvät linnastani."
Tavoitteena oli
tehdä edullinen, mutta tyylikäs ja maultaan ehkä jopa kimurantti annos. Ok,
myönnän, nauta, juurekset ja punaviinikastike. Ei mitään persoonallisinta settiä, imho. Kuitenkin
ne voi valmistaa ziljoonalla eri tavalla. Kliseisesti ilmaistuna kokki on se
tärkein ainesosa. Ja se, mitä kokki pataansa laittaa ja millä tavalla, niin se
oi rakkaat lukijat, on kaikkein tärkeintä.
![]() |
Kuva napattu Reseptitaivaan sivuilta. |
Kukkakaalipyree
750 g kukkakaalia
1 dl kuohukermaa
Valkoviinietikkaa
Mustapippuria
Suolaa
Vettä
1 dl kuohukermaa
Valkoviinietikkaa
Mustapippuria
Suolaa
Vettä
Kukkakaalipyree
on yksi eleganteimmista ja samalla helpoimmista lisukkeista, jonka tiedän.
Oikeasti, jos et koeta valmistaa tätä välittömästi, Herra B tulee ja syö
hattusi. Lisää kattilaan ehkä pari litraa vettä ja runsaasti suolaa. Mikä on
runsaasti? Viisaat neuvoivat että veden tulee maistua merivedeltä (tietysti
ilman merilevää). Pilko kukkakaalit pieniksi. Pro tip: Mitä pienemmäksi
kukkakaalin leikkaat, sitä nopeammin se kypsyy. Pieni silppu menee kuitenkin
keitinveden mukana helposti viemäriin, joten valitse viisaasti. Laita KK veteen
porisemaan ja anna kypsyä niin kauan, kunnes se on aivan pehmeää.
Liian kovasta kukkakaalista tulee rakeista pyreetä, mutta haluamme sen olevan
samettista.
Kun odottelet
kukkakaalin kypsymistä, tee sillä välin jotain hyödyllistä. Voit esimerkiksi
pilkkoa kasviksia, valmistella lihaa tjms. Suunnittele annoksesi ennen kuin
aloitat väsäämään niitä. Kun rytmität työvaiheet oikein, säästät aikaa ihan
oikeasti. Minulta meni tämän annoksen kokkaukseen 45 minuuttia. Sekään ei vielä
ole mikään nopea, mutta jos olisin valmistanut kaikki komponentit erikseen,
olisi aikaa mennyt 2 tuntia. Olet fiksun oloinen kokki, joten suunnittele ja
tee vasta sitten.
Noin, nyt kukkakaalit
ovat kypsyneet. Valuta keitinvesi astiaan myöhempää käyttöä varten. Tässä
vaiheessa siirsin kukkakaalit pienempään kattilaan, sillä ne on helpompi tuhota
sellaisessa. Hienonna kukkakaali sauvasekoittimella niin hienoksi, että siitä
tulee puuroa. Mausta pippurilla sekä etikalla ja maista. Etikan tehtävänä on
antaa hieman kirpeyttä, joten sitä voi lorotella joukkoon siihen malliin.
Mikäli puurossa ei ole tarpeeksi suolaa, lisää sinne keitinvettä, sekoita ja
maista uudelleen. Kun maut ovat tasapainossa, lisää joukkoon kerma ja sekoita
sauvasekoittimella kuohkeaksi. Lopputuleman tulisi olla rakenteeltaan ilmava ja tasainen. Nyt se on valmis tarjoiltavaksi.
Naudan marinoidut suikaleet,
punkkukastike ja paahdetut juurekset
![]() |
Kuva erilaisista lihoista. |
Naudan keittolihaa
Juureksia (esim. porkkanaa, mukulaselleria, palsternakkaa yms.)
Chiliä
Punaviiniä
Timjamia
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Siirappia
Suolaa
Mustapippuria
Maissijauhoa suurustamiseen
Voita ja rypsiöljyä paistamiseen
Chiliä
Punaviiniä
Timjamia
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Siirappia
Suolaa
Mustapippuria
Maissijauhoa suurustamiseen
Voita ja rypsiöljyä paistamiseen
Loput annoksesta
sitoutui valmistuksessa toisiinsa, joten eri osasia olisi turhan hankala ryhtyä
erittelemään. Katsotaan siis mitä tästä tulee… Aloitin leikkaamalla lihasta
turhat röpöt ja kalvot pois. Tämän jälkeen suikaloin sen vastasyyhyn leikaten. Lätkäsin suikaleet astiaan ja laitoin perään punkkua, reilusti balsamicoa, timjamia, suolaa
ja pippuria. Annoin niiden marinoitua puolisen tuntia huoneen lämmössä.
Seuraavaksi
pilkoin juurekset ja laitoin ne uunivuokaan. Puolet juureksista tulisivat
lautaselle paahdettuina, puolet kastikkeen pohjaksi. Kastikejuurekset voi
jättää hieman suuremmiksi, koska se helpottaa kastikkeen valmistamista. Lisäksi
tuuppasin chilit kokonaisina mukaan. Paistoin pannulla keitinlihan makuluuta ja
röppöjä minuutin, ja kaadoin ne vuokaan. Maustoin setin siirapilla, suolalla,
pippurilla ja runsaalla timjamilla sekä kaadoin päälle oliiviöljyä. Uuniin 225
ja vuoka ineen. Kääntelin noita maasta kummunneita ihanuuksia aina välillä, ja ne
kypsyivät/paahtuivat arviolta 25 minuutissa. Lopuksi otin vuoan uunista pois ja
asetin tarjoiltavat juurekset folioon venailemaan.
Seuraavaksi
pistin pannun kuumaksi ja laitoin siihen öljyn sekä voin. Paistoin
marinoituneita lihoja ehkä noin puoli minuuttia per puoli. Pannulle ei kannata
ladata liikaa lihaa kerralla, sillä muuten pannu jäähtyy ja lihojen nesteet
tuppaavat karkaamaan. Keittoliha on melko rasvaista, joten tasoitin sitä hieman
tummalla balsamicolla, kun ne olivat paistuneet. Lisäsin vielä pintaan suolan
ja pippurin, ja laitoin koko hoidon folionyyttiin odottelemaan.
Heti tämän
jälkeen oli soossin vuoro. Latasin puolet juureksista ja keitinlihan jämät
samalle pannulle, missä paistoin äsken lihasuikaleet. Kaadoin joukkoon vielä
lihan marinadin sekä vuoan pohjalle valuneet nesteet. Hauduttelin niitä pari
minuuttia ja lisäsin joukkoon ehkä pari desiä punaviiniä, joka Herra B:ltä oli
jäänyt juomatta edellisenä viikonloppuna (ja hyvä niin). Keittelin ja
maistelin. Makua voi tasailla suolalla, pippurilla, siirapilla, punaviinillä ja
balsamicolla. Tärkeintä on saavuttaa perusmakujen eli suolaisen, makean,
karvauden, happamuuden ja umamin harmonia. Kun kastike on täydellisen makuista,
voi sen siivilöidä ja suurustaa. Suurustaminen tapahtuu niin, että laita kupin
pohjalle hieman maissijauhoja. Ota kastiketta ehkä pari ruokalusikallista ja
sekoita se jauhoihin. Sekoitakin sitten kunnolla, ettei siihen jää paakkuja.
Kun suurus on tasaista ja kiisselimäistä, kaada sitä rauhallisesti ja itsevarmasti kiehuvaan kastikkeeseen,
kunnes kastike on tarpeeksi sakeaa. Jos suurus loppuu kesken, voit tehdä uutta
sellaista toistamalla edelliset vaiheet. Nyt kastike on valmis ja valmiina
tarjottavaksi.
![]() |
Valmiista annoksesta tuli ihan näppärän näköinen! |
Tarjoilu:
Esillepanoon kannattaa panostaa. Rakenna annos valmiiksi mielessäsi, ennen kuin
laitat mitään lautaselle. Muista myös viimeistellä annos. Tähän voit käyttää esimerkiksi
suolaa, pippuria, etikoita, öljyjä, yrttejä tai siemeniä. Mieti etukäteen että
mikä toimii ja mikä ei. Kun pohjapiirustus on valmis, rakenna annos kauniisti.
On eri asia vain lätkiä ruoka lautaselle kun tehdä se huolellisesti. Silmät
syövät puolet ruuasta, mutta sillä on myös väliä, missä järjestyksessä ruoka
menee suuhun. Esimerkiksi, jos liha hukutetaan kastikkeeseen, maistuu se
erilaiselta kuin annos, jossa kastike on erillään lihasta.
Tuomio: ”HOHHOHHOH,
sain valmistettua hyvää ja ravitsevaa murkinaa.” Tein kaksi annosta ja laskin,
että yhteen annokseen kului rahaa noin 7 euroa. Tähän summaan on otettu
huomioon minulta jo valmiiksi löytyneet ainekset eli mausteet, etikat, öljyt ja
punkku. Ei paha, ei ollenkaan paha! Makukin oli hyvä, koska keskityin
erityisesti tekemään annoksesta tasapainoisen kokonaisuuden. Keittoliha oli
suorastaan naurettavan halpaa, mutta niin vain ”roskalihasta” sai rakennettua
hyvän ja kauniin annoksen. Herra ja Rouva B söivät molemmat tyytyväisinä.
Kommentit
Lähetä kommentti