Ministerin kevät: Gambina-hyytelö, jäiset mangolastut ja vadelma-mustikkakastike

Ajatus
Gambina-hyytelöstä oli niin kiehtovan perverssi, ettei sitä voinut jättää
toteuttamatta. Niin kuin olen monet kerrat manannut, en ole mikään kaksinen
jälkkäreiden duunailija. Nyt olen kuitenkin ryhtynyt kehittämään tätä puolta ja
tämä onkin ehkä ensimmäinen jälkkäri, jonka olen suunnitellut itse alusta
loppuun saakka.
Gambina-hyytelö
1 pullo Gambinaa (2 dl hyytelöön,
loput kokin marinadiin)
Vettä
Ruokosokeria
Sitruunan kuorta
Katajan marjoja
Tuoretta rosmariinia
Liivatelehtiä
Vettä
Ruokosokeria
Sitruunan kuorta
Katajan marjoja
Tuoretta rosmariinia
Liivatelehtiä
Homma lähtee
liikkeelle G:n maustamisella. Se ei itsessään ole tarpeeksi makea, joten lätki
kattilaan pari desiä tätä viiniä jaloa, noin desi vettä ja ruokosokeria. Ryhdy
lämmittämään nestettä, mutta älä kiehuta. Maistele onko liuos tarpeeksi makea.
Mikäli ei, lisää sokeria. Luota aisteihisi ja vaistoosi. Niin Tötterströmikin
tekee! Itselläni taisi mennä noin pari kourallista sokeria, joten sitä voi
laittaa aika reilusti.
Miksi sitten laittaa
ruokosokeria? Koska tavallinen valkoinen sokeri, mitä kaikkien kaapista löytyy
tuottaa vaahtoa lämmetessään, emmekä halua sitä tähän. Kun sokeri on liuennut
ja juoma on tarpeeksi makeaa, mausta liemi sitruunan kuorella, katajan
marjoilla ja tuoreella rosmariinilla. Anna niiden liota noin 70-asteisessa
liemessä reilu puoli tuntia. Näin alkoholi ei kiehu pois. Mikäli haluat valita
alkoholittoman version, kiehuta maltillisesti. Tarkista että maku on
kohdillaan. Kun olet kiehuttanut/lämmittänyt lientä tarpeeksi, suodata se
puhtaaksi.
Anna liemen
jäähtyä tovi ja ryhdy liottelemaan liivatetta. Itse liotin neljä lehteä parin
kolmen desin hyytelöä varten. Yleensä pakkauksen kyljestä tai netistä löytyy
ohjeet tähän. Kun liivatteet on liotettu, ne ”asetetaan” kuumaan liemeen
samalla sekoittaen. Liivatteen tulisi sulaa joukkoon saman tien. Jos näin ei
käy, on liemi liian viileää. Kuumenna sitä kunnes sattumia ei enää ole.
![]() |
Pintaan jäi hieman juovia kelmusta, mutta harjoitus tekee mestarin. |
Lopuksi ota
kaksi muottia, joihin teet hyytelöt. Itse käytin tähän tarkoitukseen
jugurttikuppeja, jotka olivat sopivan muotoisia ja kokoisia. Laitoin pohjalle
kelmua silleen siististi, että siinä oli mahdollisimman vähän ryppyjä. Kumosin
lopuksi liemet kuppeihin ja tyrkkäsin ne jääkaappiin hyytymään. Jalo aines
hyytyy jääkaapissa muutamassa tunnissa, joten aikaa kannattaa varata.
Kun liemi on
hyytelöitynyt, otin setit jääkaapista. Irrotin kelmua varovasti astiasta ja
kumosin sen kuin hiekkakakun lautaselle. Lopuksi otin kelmun varovasti pois.
Näin hyytelöstä tuli kauniin muotoinen ja siistin näköinen ja se kelpaisi jo
rantojen miehellekin.
1 mango
Sokeria
Vettä
Sitruunamehua
Pakastin
Sokeria
Vettä
Sitruunamehua
Pakastin
Aloitin
kuorimalla puolet mangosta. Tämän jälkeen pyrin leikkaamaan siitä
mahdollisimman ohutta ja leveää lastua. Kuorimaveitsi oli toivoton tapaus,
joten tein tämän fileerausveitsellä. Leikkasin lastuja aika runsaasti, sillä
puolet lastuista eivät olleet kovinkaan kauniita. Tein erilaisia variaatioita:
leikkasin keskeltä leveää lastua ja reunasta siten, että lastuun tuli myös
hieman kuorta. Kun olin saanut lastuja tarpeeksi, siirsin ne marinoitumaan
sokerista, vedestä ja sitruunamehusta tekemääni liemeen. Annoin niiden olla
siellä noin tunnin, jonka jälkeen nostin ne yksittäin leivinpaperin päälle.
Laitoin toisen leivinpaperin niiden suojaksi ja siirsin koko setin pakastimeen
tasaiselle alustalle. Annoin niiden olla pakastimessa muutaman tunnin, jonka
jälkeen ne voi asettaa tarjolle. Leivinpaperi pitää ottaa varovasti pois, ettei
se repeä, koska silloin sen irroittaminen hankaloituu huomattavasti, eikä se
ole enää kivaa.
Kun olet saanut
lastut jäisiksi, voi ne asettaa tarjolle. Ohut jäinen lastu säilyttää muotonsa,
mutta sen pystyy syömään, koska se sulaa nopeasti eikä ole kova purressa.
Raikasta, sanoisin!
Vadelma-mustikkakastike
Vadelmia ja mustikoita
Hillosokeria
Sitruunankuorta
Tuoretta rosmariinia
Vettä
Hillosokeria
Sitruunankuorta
Tuoretta rosmariinia
Vettä
Tähän voi
käyttää ihan hyvin muitakin marjoja, mutta näitä löytyi juuri sopivasti
pakastimesta. Funtsi kuitenkin etukäteen että mitkä marjat sopivat parhaiten
yhteen. Esimerkiksi karpalo ei välttämättä sovellu hyvin mustaherukan kanssa,
koska molemmat ovat aika happamia, mutta tarpeeksi sokeria niin tämäkin muuttuu.
It’s all about sugar you know, sanoisi Amerikan kundi.
Kastikkeen
tekeminen on helppoa: lätkin vain marjat, mausteet ja veden kattilaan ja
makeutin soossin hillosokerilla. Maistoin ja annoin porista hiljaa jotain 15
minuuttia. Maistoin uudelleen ja hyväähän siitä tuli. Tämän jälkeen siivilöin
kastikkeen ja laitoin jääkaappiin jäähtymään. Hillosokeria ei sitten saa
laittaa liikaa, koska muutenhan kastikkeesta tulee hilloa ja sitä me emme
halua. Lue siis oikea määrä hillon tekemiseen paketin kyljestä ja laita sokeria
vähemmän kuin siinä sanotaan. Helppoa.
Tarjoilu
![]() |
Olen tyytyväinen annoksen ulkonäköön, eikä makukaan ollut ollenkaan huono! |
Kun kaikki jutut
ovat valmiina, voidaan annos koota. Laita lautaselle G-hyytelö. Töki siihen
nätisti mangolastuja ja asettele niitä muuten hyytelön ympärille. Lopuksi kaada
päälle ja ympärille hellästi kastiketta. Muista ettei kyseessä ole makkarakastike,
joten annosta ei tarvitse hukuttaa siihen. Voit vielä koristella annoksen
sitruunamelissalla ja/tai tomusokerilla. Tomusokerin tapauksessa käytä apuna
siivilää. Ja sitten vain ääntä kohti!
Tuomio
Tämä oli
herkullista ei vain Gambinaksi, vaan ihan oikeastikin. Ei mikään tavattoman
makea, vaan ensisijaisesti raikas! G:n alkoholi myös lämmitti ihan mukavasti,
joten erilaisia juttuja oli paljon, joka taas teki annoksesta mielenkiintoisen.
Sopisi tätä Miljoona-Manunkin maistella! Juomaksi valikoitui eteläafrikkalainen
KWV:n portviinipastissi Cape Tawny, joka saundasi hyvin aromikkuudellaan ja
makeudellaan. G:n jämät kannattaa juoda vasta tämän jälkeen, koska sen makeus
ei riitä tälle annokselle. Olutihmisille voisin suositella mainiota BrewDogin
Tokiota, jonka makeus riittää kantamaan tämän annoksen lautaselta suun kautta
vatsaan. All-in-all, Ministerin kevät oli hieno kokemus, jota voin kernaasti
suositella muillekin!
Tsau!
voi juma
VastaaPoista