Ulkofilepihviä bastardolaisittain
I’m back! Vedin
tässä kirjoitteluhommista pari kuukautta lonkkaa johtuen totaalisesta ajan,
mutta myös inspiraation puutteesta. Olen nalkuttanut tästä aiemminkin, mutta
kirjoittelu tuntuu täyttäneen jonkinlaisen aukon irstaan sieluni palapelissä,
joten kuva on vajavainen ilman sitä. Safkaa toki tulee väännettyä, ja
intouduinpa jopa lisäämään itseni Instagramiin nimimerkillä @pedro.bastardo!
Jos siis haluat katsella välillä pornokuvia ruuasta, suosittelen tsekkaamaan
ulos profiilini. Olen myös käsitellyt kirjoituksista saamiani palautteita ja jatkossa
teen hieman lyhkäisempiä päivityksiä. Ehkä niitä tulisi sitten useammin, mene
ja tiedä…
Tämä ei ole
aivan puhdas reseptikirjoitus, vaan pikemminkin osoitus siitä että maukkaan
pöperön valmistus ei aina vaadi 100 eri raaka-ainetta tai vuorokauden
valmisteluja. Puhtaat maut ja hyvät raaka-aineet riittävät vallan hyvin. Tosin
joskus tekee mieli revitellä kunnolla, mutta perusasioiden äärellä tulee
ainakin välillä vierailla. Tämä on siis oodi simppeliydelle. Aloitetaan.
Tällä kertaa sattui jotenkin poikkeuksellisen herkullisen näköiset pihvit. Ei taida saada marketista tällaista? |
Olin taannoin
viettämässä iltaa isäni luona, koska olimme hyljänneet paremmat puoliskomme
jonnekin tyttöjen kotkotusiltoihin. Täytyyhän sitä syödä hyvin, tuumailimme!
Noh, otin vaarin ja kävin poistamassa paikalliselta lihakauppiaalta kohtalaisen
miehekkään kokoiset ulkofilepihvit! Kuten hyvässä pihviannoksessa kuuluu, itse
lätty näyttelee pääosaa, jota muut vaan tukevat ja kannattelevat. Näin ollen
pidin homman todella simppelinä, joten lautaselle eksyi biffan lisäksi
paistettuja kasviksia ja kastikkeeksi oliiviöljyä.
Painelin pihvin lihassyyt
huolellisesti rikki sormillani. En hakannut, enkä nuijinut. Mieti olevasi
nauta. Tuntuisiko sinusta kivalta kun jouduttuasi teuraaksi joku hakkaisi
osiasi vielä jollain nuijalla? Eikö mikään riitä! Hellästi sormilla, sanoi
vanha… ok, jatketaan senkin likainen otus. Seuraava askel on laittaa pannu
kuumaksi, vähän rypsiöljyä ja voita sekä oksa tuoretta rosmariinia, joka antaa
mukavan pikantin kirpeyden biffan pintaan. Paistoin vain noin 1,5 minuuttia per
puoli, joten lopputulos oli sellainen mediumrare. Toisin sanoen liha ei ollut
keskeltä kypsä ja väri oli mukavan punainen. Lopuksi laitoin molemmille
puolille reilulla otteella suolaa ja pippuria, ja laitoin mokomat folioon
lepäilemään annoksen loppuun saattamiseksi.
Lisukkeeseen
pilkoin herkkusieniä, sipulia, valkosipulia, selleriä ja tuoretta rosmariinia. Lisäsin
joukkoon kurpitsansiemeniä ja pyöräyttelin koko komeutta pannulla pihvin
nesteissä (jouduin toki lisäämään pari tippaa öljyä ns. luistavuuden
säilyttämiseksi), kunnes kasvikset olivat kypsyneet ja pintaan oli tullut
hieman väriä. Lopuksi lisäsin kaprista ja maustoin suolalla, pippurilla ja
balsamicolla.
Tarjoilu: Kuten
kuvasta näkyy, pihvi on tosiaankin lautasella pääosassa. Lisuketta on ehkä 1 /
3 kokonaismäärästä, ja asettelin sen osittain pihvin alle. Latelin päälle
kurpitsansiemeniä ja hieman balsamicoa. Valuttelin koko annoksen päälle
oliiviöljyä kastikkeeksi ja koristelin rosmariinilla. Nätti annos, vaikka
pitäisi ostaa tällaisia settejä varten kunnollista balsamicoa, tai tehdä
balsamicosiirappia. Syystä että tuo halpisversio on koostumukseltaan liian
vetistä, eikä se näytä kovinkaan herkulliselta. Mutta olin kuitenkin suhteellisen
tyytyväinen kokonaisuuteen.
Kypsyys osui mukavasti nappiin! |
Tuomio: Maut
olivat mukavan puhtaita. Oli pippuria ja yrttiä. Oli umamia, hapanta, suolaista,
karvasta ja makeaa. Kaikkea löytyi. On mainittavan arvoinen seikka, kuinka
tärkeää pihvi on jättää keskeltä raa’aksi tällaisessa annoksessa. Well done tai
jopa medium+ olisi ollut sulaa hulluutta, ja tehnyt annoksesta hyvin tylsän. En
suosittele noita kypsyyksiä kenellekään.
Viininä toimi
jokin kaapista löytynyt punkku, joten sitä en optimoinut ostohetkellä. Jos
kuitenkin halajat hyvää punkkua, ota esimerkiksi Australian Shiraz, Chateauneuf-du-Pape
tai hapokas Riojalainen. Oluista kävisi hyvin tupla-ipat tai hyvä portteri.
Näihin kuviin,
näihin tunnelmiin. Ensi kertaan. Tsau!
Kommentit
Lähetä kommentti