Paholaisen hillo á la Bastardo
Paholaisen
hillo. Tuo mystinen aines, joka aina tasaisin väliajoin nousee syystä
tuntemattomasta kaikkien huulille. Niin nyt myös minunkin. Valmistin kyseistä
tuotetta ensimmäistä kertaa viime jouluna. Tein tutkimustyötä pitkin
Internetsiä, kunnes rakensin oman reseptin oppieni viitoittamana. Ja kuinka
ollakaan, taisin unohtaa paholaisen hillostani! Lopputulos oli kutakuinkin yhtä
tulinen kuin aamupuuroni, enkä puhu nyt lämpötilasta. Käytin soossiin 14
kappaletta sitä jokaisesta kaupasta saatavaa punaista chiliä, jonka lajiketta
kukaan ei tunnu tietävän. Ristittäköön se kaupan chiliksi. Erhe on
kuitenkin korjattava, ja nyt vuoden verran viisaampana otin jälleen haasteen
vastaan. Kyllä minä vielä perkeleeni kesytän, sanoin.
![]() |
Habaneroa sivuplee! |
Paholaisen hillo
á la Bastardo
- n. 5 keltaista paprikaa (1 kg)
- 4 habanero-chiliä
- 3 isoa tomaattia
- 4 salottisipulia
- 1 kokonainen valkosipuli
- 200 g karpaloita
- 1 ruukku tuoretta korianteria
- 1 rkl savustettua paprikamaustetta
- 4 laakerinlehteä
- n. 1 dl valkoviinietikkaa
- mustapippuria
- (vettä)
- 4 dl hillosokeria
- 0,5 tl atamonia (säilöntäainetta)
- kannellisia lasipurkkeja säilömiseen
Päädyin tekemään
hillon habanerosta, koska kaupan chilistä ei löytynyt tarpeeksi potkua. En ole
valmistanut ikinä mitään tuosta lajikkeesta, mutta kertahan se on
ensimmäinen! Koetin etsiä etukäteen hieman tietoa vahvuuksista, mutta vaikka
löysin scoville-asteikosta tulisuuden, on sen perusteella hankala määrittää
loppuätäkkyys. Etenin siis vanhalla kunnon perstuntumalla.
![]() |
Pilkkomista tässä hommassa riittää, mutta meneehän se treenistä. |
Paholaisen
hillon valmistus kuulostaa helpolta ja vaivattomalta. Siinähän vain pilkotaan
ainekset silpuksi ja keitellään hillo sitten valmiiksi. Pakettiin ja hyllylle
odottamaan parempia päiviä. Arki iskee vasten kasvoja kun ryhdyt pilkkomaan hienoksi
silpuksi 5 paprikaa, 4 sipulia, kokonaisen valkosipulin ja 4 habaneroa
(ystävien kesken habista). Aloitin siis kalttaamalla tomaatit. Jos et tiedä
miten kyseinen prosessi etenee, käy lunttaamassa ohje vaikka täältä. Poista
kuorien lisäksi tomaatin kova sisus.
Kalttauksen jälkeen oli pakko ryhtyä hommiin. Myönnän, koittelin ensin blenderiä mutta eihän siitä tullut oikein mitään. Kun totesin Magic Bulletin turhakkeeksi, otin esiin vanhan ystäväpariskunnan eli leikkuulaudan kera veitsen, ja ryhdyin tuumasta toimeen. Ensin sipulit ja sitten paprikat sekä korianteri. Viimeisenä habis.
Kalttauksen jälkeen oli pakko ryhtyä hommiin. Myönnän, koittelin ensin blenderiä mutta eihän siitä tullut oikein mitään. Kun totesin Magic Bulletin turhakkeeksi, otin esiin vanhan ystäväpariskunnan eli leikkuulaudan kera veitsen, ja ryhdyin tuumasta toimeen. Ensin sipulit ja sitten paprikat sekä korianteri. Viimeisenä habis.
Kaikki ainekset
on syytä silputa todella hyvin, ettei hilloon jää liian suuria sattumia.
Lisäksi paprika tulee silputa myös siksi todella pieneksi, että se luovuttaisi
nesteensä hilloksi. Aikaahan tähän menee mutta sehän meiltä ei kesken lopu. Ja
kyllähän nyt paholaisen hillo suorastaan huutaa kokin verta ja kyyneliä! Kun
sipulit, paprikat ja korianteri on silputtu, siirrytään habikseen.
![]() |
Chilien käsittelyssä kumihanska on Bastardon valinta! |
Habanero
tunnettiin vielä joitain vuosia sitten maailman tulisimpana chililajikkeena,
joten tämän kanssa ei ole syytä leikkiä. Kyseessä ei siis ole mikään leivän
päälle laitettava kevyt särvin, vaan todella tiukan tulisuuden omaava tuote.
Tulisuuden alla piilee kuitenkin erittäin hedelmäinen ja miellyttävä maku.
Tiedän tämän, koska leikin Duudsonia ja maistoin sitä. Polte hävisi melko
nopeasti ja selvisin hengissä.
On siis syytä
noudattaa erityistä varovaisuutta tämän esineen kanssa. Käytä kumihanskoja ja
todella terävää veistä. En haluaisi olla sinä, jos tylsällä veitsellä leikkaat
ja mehut roiskahtavat sen takia silmään. Käsittele chiliä vain toisella
kädellä, eli sillä jolla et käsittele veistä. Itse poistin siemenet ja sisuksen
vaalean osan, sillä suurin osa kapsaisiinista (siitä tulisesta jutusta)
sijaitsee noissa kohdin, enkä halunnut sen pilaavan makua. Habiksen voi silputa
myös todella hienoksi. Tämän jälkeen pese kätesi ja välineet hyvin
huolellisesti. äläkä koske mihinkään sillä kädellä, joka piteli chiliä.
![]() |
Valmis hillo odottelemassa purkitusta. |
Nyt kun kaikki
tuotteet ovat kokeneet silppurin vihan, on aika pistää pannu kuumaksi. Tyrkkää
ensin tomaatit keskilämmölle kasariin, kunnes ne sulavat. Tämän jälkeen voidaan
lisätä kaikki muut listan ainekset, paitsi sokeri ja vesi. Muista myös
laakerinlehtien määrä, että voit noukkia ne kaikki pois ennen purkitusta.
Mustapippuria saa rouhia aika huolettomasti. Itselläni sujahti karkeasti
arvioiden vajaa ruokalusikallinen. Anna soossin porista hiljaa sellainen 45
minuuttia ja lisää vettä mikäli nestettä häviää liikaa.
![]() |
Käytä purkituksen apuna limpparipullosta tehtyä suppiloa. |
Kun hillonalku
porisee, pese ja laita lasipurkit 125-asteiseen uuniin. Äläkä missään nimessä
käytä niitä Bona-purkkeja. En voi käsittää miksi kaikki ovat aina niitä
tarjoamassa ensin. Meillä jäi niitä muovikassillinen yli viime vuodelta, enkä
ole varmasti kiroillut ikinä yhtä paljoa kuin silloin niihin purkitellessani.
Ongelmana on se että on silkka mahdottomuus saada kansi jengoilleen.
Todennäköisyys on samanlainen kuin voittaisi kahdesti lotossa omana syntymäpäivänä.
Minua ainakin suututtaisi jos hyvä säkäni menisi hukkaan siinä että saisin
Bona-purkin kannen kunnolla kiinni, sen sijaan että voittaisin lotossa. Näin
ollen hylkää ne sukulaisilta saadut purkin paholaiset ja käytä niitä vuoden
aikana jemmaamiasi säilykekurkku- tai joitain muita säilykepurkkeja. Sen
sulkemista ei vain voi ryssiä. Nyt kun vuodatukseni on ohitse, anna olla
purkkien uunissa vähintään 15 minuuttia purkitukseen asti.
Kun soossi on
kiehunut noin 45 minuuttia, tarkista että nestettä on tarpeeksi. Toisin sanoen
soossi ei saa olla kuivunut kasaan. Mikäli näin on käynyt, lisää vettä ja anna
kiehua vielä hetki. Lisää hillosokeri ja kiehuttele viitisen minuuttia.
Kuulemma tässä vaiheessa pinnalle saattaa muodostua vaahtoa, mutta itse vältyin
tältä. Mikäli näin pääsee käymään, kaavi vaahto pois ja poista soossi levyltä.
Nouki viimeisenä laakerinlehdet pois ja lisää säilöntäaine.
![]() |
Nahkahanskat soveltuvat kuumien purkkien käsittelyyn ja sulkemiseen. |
Voin jo kuulla,
miten jengi selvittää että ”ei mitään säilöntäaineita”. Sitä kuitenkin
kannattaa käyttää, ellet aio syödä kahta litraa hilloa kolmessa kuukaudessa. Vaikka
se saattaisi kestää pidemmänkin aikaa hyvin säilytettynä, atamon ei maistu
millekään. Kyseessä ei ole edes myrkyllinen aine, sillä kuuleman mukaan metsäkin käyttää sitä
valmistaessaan mustikoita. Ja kyllähän nyt metsä tietää että mikä on terveellistä ja mikä ei. Luonnontuote siis, jota löytyy hyvin varustetuista
ruokakaupoista kautta maan. Käytin sitä myös viime joulun hillossa, ja se on
vieläkin syömäkelpoista.
Nyt sitten
koittaa purkituksen aika. Toimi seuraavasti: ota tyhjä puolentoista litran
limpparipullo, ja leikkaa siitä suppilo. Ilman tätä toimenpidettä purkitus
tulee olemaan kärsimyksien taival. Nappaa purkki ja kansi yksi kerrallaan uunista,
täytä se suppiloa apuna käyttäen ja sulje kansi. Toista kunnes olet saanut
kaikki hillot purkitettua. Siirrä purkit sitten jäähtymään vaikka ulos. Hillo
on valmista kun se on kylmää.
Tuomio: Kaikkein
eniten tässä epäilytti tuo tulisuus. Tavoitteena oli saada hillo, missä oli
selvää potkua ilman että tulisuus ampuisi yli. Nyt se vanha kunnon tuurin jyvänen meni
tähän, sillä tulisuus oli juuri sopiva. Teelusikallinen kihelmöi mukavasti
suussa ja maku on miellyttävä. Karpalot antavat mukavaa happamuutta ja
marjaisuutta, mutta paprika tässä maistuu kaikkein eniten. Kyllä tästä kelpaa
ryhtyä kehittelemään sitä täydellistä hilloa!
![]() |
Paholainen vangittuna lasipurkkeihin! |
Miten tätä
hilloa sitten käytetään? Klassikkohan taitaa olla kanan kaverina, mutta tätähän
voi käyttää yleisesti lihan kanssa, yleismausteena ruokapöydässä tai vaikka
sellaisenaan leivän päällä jos tykkää. Oiva kumppani myös juustojen kera,
mikäli iän ikuiset viinirypäleet tökkivät. Toisin sanoen, vain mielikuvitus on
rajana. Yksi asia on kuitenkin varmaa: paholaista ei tule häiritä kevyin
perustein.
Näihin
tunnelmiin…
Kommentit
Lähetä kommentti