Grillattua lohta, nokkoskastiketta ja uusia perunoita
Duunailin tätä safkaa jo aiemmin kesällä, mutta muiden
kiireiden takia raportointi viivästyi muutamalla viikolla, josta
syvimmät pahoitteluni.
Mökki. Tuo maaginen rakennus metsän ja järven välimaastossa,
jossa suomalaisen melankolinen sielu suorastaan pakotetaan oikeille
raiteilleen. Sinne karkaamme aina säännöllisin väliajoin; aina
kun kaupungin hektisyys saa verisuonet poksahtelemaan ja veden
kiehumaan. Lämmin kesäpäivä, hiljaisuus, järvisauna ja hyvä
ruoka. Ai veljet, elämämme perustarpeet ovat tyydytetty!
Nokkosia |
En ollut koskaan ennen maistanut nokkosta. Myös (ymmärrettävästä
syystä) viholaiseksi haukuttua eliötä sanotaan hyvin maukkaaksi ja
terveelliseksi suun kautta nautittuna. Tästähän oli siis pakko
ottaa selvää. Kesäkuu oli vielä aluillaan, joten nokkoset olivat
nuoria ja lempeitä. Kuitenkin vastatuuli alkoi samalla
mikrosekunnilla kun ilmoitin mökillä eläjille päivän atrian
sisällön: innokas työmies oli niittänyt kaikki tontin nokkoset
edellisenä päivänä. Hikikarpalo etsi toista otsallani, kun mietin
vaihtoehtoa, että nokkoskastike jäisi vain haaveeksi. ”Hätä ei
ole tämän näköinen” sanoin kuitenkin itselleni. Kuinka vaikeaa
nokkosen löytäminen muka olisi?
Ajelimme ympäri lähiseutua, eikä viholaisen perkeleitä näkynyt
missään. Ajoimme jopa lähistöllä sijaitsevaan kotikylääni,
mutta harmiksemme vanhan kusipuskan tilalle oli kohonnut rivitalo
joten viis siitä. Tässä vaiheessa olin jo hieman ärtynyt.
Toisaalta, jos olisin heittäytynyt alasti ja kaatunut selälleni
ihan mihin tahansa, olisi viholaisia todennäköisesti löytynyt.
Kanssaeläjien harmiksi en kuitenkaan toiminut näin, vaan käänsimme
peltihevosen turvan kohti mökkiä. Ja kas kummaa! Kun pääsimme
perille, teimme havainnon nokkosista tontin laitamilla. Näin meidän
ei tarvinnut toteuttaa suunnitelma B:tä, jonka jätän näin
siveyssyistä omaan tietooni.
Duunausjärjestys: Lohen leikkaaminen ja suolaaminen -> nokkosten ryöppäys -> salaatin valmistaminen -> perunoiden keittäminen -> lohen grillaus -> kastikkeen valmistaminen -> tarjoilu
Grillattua lohta
Ahti soi meille tällä kertaa lohta. Kyllä itsepyydetty kala on
sitten parasta! Citymarketin lihakauppias vastasi pyyntööni
hymysuin, ja toivotti vielä viikonloput kaupantekijäisiksi. Tässä
vaiheessa täytyy huomauttaa, että olen hieman noviisi kalojen
käsittelyssä. Ostan veden antimet yleensä valmiiksi fileroituna,
mutta kyllä se pakon edestä taittuu ihan kokonaisenakin. Mökille
päästyäni suolasin fileet noin puoli tuntia ennen grillausta, ja
se tuntui riittävän varsin mainiosti. Fileitä ei tarvitse
välttämättä suomustaa ennen kuin se grillataan.
Grillasin fileet muurikalla. Muurikka on silloin sopivan kuuma,
kun sen päällä voi pitää kättä viitisen sekuntia. Näin
paistopinnasta ei tule liian tumma ja fisu kypsyy mukavasti. Kokit
riitelevät usein siitä, miltä puolelta lohen grillaaminen
aloitetaan. Itse aloitin nahkapuoli ylöspäin syystä jota en enää
muista. Lopputulema kieli ratkaisun olleen oikea. Lisäksi
nahkapuolta voi tarpeen mukaan grillata vähän pidempään, sillä
jos nahka hiukan palaa ei se haittaa sillä se jätetään kuitenkin
syömättä. Lohta ei missään nimessä saa grillata kuivaksi, sillä
sen maku muuttuu herkästi kirpeäksi ja ellet ole masokisti, et
todennäköisesti pidä siitä. Jätä siis lohi sisältä kauniin
vaaleanpunaiseksi, mutta älä turhaan pelkää raakuutta: kypsä
lohi leikkaantuu helposti ja kypsän fisun tunnistaa kyllä väristä.
Grillaamisen juhlaa! |
Grillauksessa oli tällä kertaa oma haasteensa, sillä kun sain
pihagrillin kosteat puut vihdoin syttymään, armoton tuuli vei
lämmön tasaisuuden pois muurikalta. Puut savusivat kohtalaisesti ja
nostin grillin kuvun ylös. Sitten alkoi armoton sadekuuro ja
kärvistelin loppugrillauksen ajan savun keskellä. Koska
tarkoituksena ei ollut valmistaa kalakeittoa, kupu täytyi laskea
sateen takia. Se kuitenkin ohjasi kaiken savun naamalleni. Kun sain
grillauksen päätökseen, sade lakkasi ja aurinko pilkisti
pilviverhon takaa. Kiitos tästä.
Nokkoskastike
3 valkosipulin kynttä
1 salottisipuli
1 prk ranskankermaa
tuoretta ruohosipulia
tuoretta tilliä
1 dl auringonkukan siemeniä
suolaa
mustapippuria
Edit: Tuoreita nokkosia kannattaa käsitellä hanskat kädessä, muuten joudut jatkamaan kokkailua jalkateriesi avulla. Ryöppäsin (keitin) nokkosen lehdet nopeasti hyvissä ajoin.
Silppusin sipulit, lisäsin ne pannulle viholaisten kanssa ja
kuullottelin niitä oliiviöljyssä muutaman minuutin. Lisäsin
ruohosipulit, tillit sekä siemenet ja jatkoin kuullottelua vielä
hetken. Lisäsin kerman ja mustapippurin. Hauduttelin muutaman
minuutin ja tarkistin suolan. Kastike oli valmis. Maailman helpoin ja
erittäin maistuva sellainen!
Tarjoilu
Annos kesäistä kauneutta |
Tarjoilin safkan uusien perunoiden ja rucola-hopeasipulisalaatin
kanssa. Salaatin sekaan eksyi myös auringonkukansiemeniä,
sitruunamehua, mustapippuria ja ripaus suolaa. Viimeistelin annoksen
sitruunalohkolla ja tuoreella tillillä.
Tuomio
Safka maistui ah, kesälle. Raikkaat ja tuoreet maut olivat
todella miellyttäviä. Jokainen nyt tietää ettei näillä
aineksilla voi epäonnistua. Grillattu lohi itsessään on jo niin
hyvää että voisin syödä sitä päivittäin kaikissa sen
muodoissa! Kyllä maistuu.
Palanpainikkeen virkaa toimitti Hardy'sin vanha kunnon BIN 141
(mökkiviini). Hivisteliöille suositellaan Chablista. Raikkaampaa
vaihtoehtoa suosiville Sancerre tai uuden maailman Gewutztraminer
soveltuu kuin nenä päähän.
Kommentit
Lähetä kommentti