Matkalla kaukomaihin: Intialainen Curry

Pieni tauko kirjoittelussa päättyy nyt Curryn, suomalaisittain surrin, merkeissä. Pari viime viikkoa on mennyt koneen ääressä muiden projektien parissa. Olen ruokkinut itseäni mitä maittavimmilla herkuilla, mutta en ole niistä kerennyt kirjoittaa. Myönnettäköön se, että kahdeksan tunnin koneella istumisen jälkeen ei jaksa enää ryhtyä kirjoitushommiin varsinkin kun ulkona on jotain 68-astetta lämmintä. Kuitenkin Arskaa siteeraten, I'm back, ja luvassa on ainakin Currya kahdella eri tavalla, pastahommia (taas) ja kaikkea muuta siistiä.

En tunne itämaisia keittiöitä kovinkaan hyvin. Öö, onko muutakin kun kiinalaista? Hapanimeläpossua, kasviksia ja riisiä. Kyseenomaista ruokaahan saa kiinalaisesta, intialaisesta ja thaimaalaisesta ravintolasta kaikkialla Suomenmaalla. Valmistettu aina samalla tavalla. Maalaisuudestani johtuen kävin itämaisten keittiöiden pikakurssin Fine Foodsin sivustolla. 10 minuutissa opin enemmän tuon ihmeellisen maankolkan keittiön saloista kuin koko tähän astisen elämäni aikana. En lähtenyt heti hakemaan mitään super autenttista lähestymistä, vaan ensin haluan tehdä tuttavuutta makuihin, joita voin sitten lähteä jalostamaan.

Seuraava ohje on kopsattu Kotikokin sivuilta pienellä modauksella. Jätin jeeran pois allergian takia ja lisäsin neilikkaa ja muskottipähkinää. Vaikka neilikkaa oli jäänyt yli joulukinkun koristelusta, voin vakuuttaa että ei tästä safkasta nyt ensimmäisenä joulu tullut mieleen.

500 g broilerin fileitä
noin 6 valkosipulinkynttä
peukalon kokoinen pala inkivääriä
1 isohko punasipuli
1 nippu tuoretta korianteria
4 pientä keskivahvaa chiliä
1 prk tomaattimurskaa
1 prk kookosmaitoa
garam masalaa
neilikoita
muskottipähkinää
mustapippuria
suolaa
hunajaa

basmatiriisiä



Curryn tekeminen kannattaa aloittaa silleen että pilkotaan kaikki ainekset kerralla. Näin siksi, että kypsennys tapahtuu hyvin nopealla tahdilla, joten ainesten tulee olla valmiina. Ensin teroita kuitenkin veitsesi! Tylsä veitsi roiskii mehuja sipulista ja chilistä, mikä ei ole mukavaa. Jos et ole teroittanut veistäsi kuukauteen ja käytät sitä aktiivisesti, kannattaa se tehdä. Ei se pelästy vaikka homman hoitaisi usemminkin. Hanki siis teroituspuikko, ja voit paremmin (Ohjeet löydät täältä). Leikkaa linnun fileet poikkisyyhyn suikaleiksi, ja jätä ne huoneenlämpöön. Itaruuksissani ostin paistia, joten liha ei ollut aivan niin hienoa mutta suuresti se ei makuun vaikuttanut.

Lautasellinen mahtavia ainesosia
Viipaloi, pilko tai hienonna sipuli ja työstä mausteet morttelissa hienoksi. Neilikat ja mustapippuri olivan ainoita, mitkä eivät olleet jauheena, joten homma sujui helposti. Suosittelen kuitenkin käyttämään muita kuin jauheita, koska jauheesta karkaa aromit nopeammin, jos ne seisovat pussissa pitkään. Ja onhan tuo mortteli nyt aivan järkyttävän siisti vempele! Määrät vetelin hatusta, mutta ehkä jonnekin 1 tl: ja 1 rkl:n välille ne sattuivat. Ei kannata pelätä. Tämä on mausteinen ruoka joten reilusti vaan! Kaikki paitsi suolan voi tunkea samaan mortteliin. Silppua valkosipulit, inkiväärit ja chilit...

En muista että olenko aiemmin maininnut chilin käsittelystä joten tässä tulee sitä laidallinen: Ensimmäisenä vältä turhaa pyörittelyä, ja kosketa chiliä vain ei-leikkaavalla kädelläsi. Syyn tähän kerron kohta. Toisena käytä ainakin pyörittelykädessä kumihanskaa, jos käsittelet useamman kuin yhden chilin. Syy tähänkin mainitaan kohta. Kolmantena välttele koskemasta mihinkään ylimääräiseen käsilläsi. Silmien ja muiden elinten hieronta chilikädellä ei tuota hakemaamme mielihyvää. Paloittele chili vasta kun olet leikellyt muut ainekset. Leikkaa pää pois ja halkaise pituussuunnassa. Aiemmin väitettiin että tulisuus sijaitsee siemenissä, mutta nyt tiedetään että se sijaitseekin niissä vaaleissa osissa joissa siemenet ovat kiinni. Itse poistan nämä, koska vaikka tykkään tulisesta safkasta, haluan että chilistä erottaa myös maun. Kannattaa poistaa ainakin siemenet, sillä ne haittaavat safkan suutuntumaa. Käytä poistamiseen veistä ja pyörittelykättä. Silppua chilit kuori alaspäin. Näin mehua ei roisku niin paljoa pärställesi. Tärkein viimeisenä eli siivous. Poista jätteet eli siemenet
Tämä mies omaa suuren määrän viisautta
yms. Pese veitsi ja leikkuulauta. Tässä vaiheessa se, ettet sorkkinut chiliä toisella kädelläsi, helpottaa hommaa huomattavasti koska muuten tiskiharja, tiskiainepullo ja hana ovat aivan chilissä ja ne pitää sitten puhdistaa. Lopuksi riisu kumihanska kädestäsi ja pese molemmat kätesi erittäin huolellisesti. Tarina kertoo miehestä, joka meni chilin käsittelyn jälkeen vessaan pesemättä käsiään. Häntä ei enää nähty sen koommin. Mehu saattaa olla sitkeässä, joten saippuaa suositellaan. Ja se hanskan funktio. Joskus typeryyspäissäni pilkoin 10 chiliä ilman hanskaa: kättä poltteli vielä seuraavana päivänä vaikka pesin sen tuhat kertaa. Pidä aina kumihanskapakkaus keittiössä (Vinkki: kumihanska on kätevä myös kalan käsittelyssä, niin ei sormet dunkkaa ensi vuoden juhannukseen asti).

Mennääs takaisin asiaan, jottei tärkein unohdu. Kun kaikki hommat on hoidettu, on aika aloittaa kypsennys. Lataa wokki tai kasari oliiviöljyllä, sipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja chilillä. Kuullottele pari minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää maustesekoitus. Pyörittele hetki ja lisää tipun fileet. Tässä vaiheessa voit laittaa jo riisin kiehumaan ohjeen mukaan. Muista suola!

Currya saa kypsytellä aika miedolla lämmöllä ja tässä menee sellanen 15 – 30 minuuttia kunnes kana on melkein kypsää. Lisää tomaattimurska ja silputut korianterit (jätä muutama lehti koristeluun). Tässä vaiheessa taisin laittaa myös hieman hunajaa sekaan. Kiehuttele miedolla lämmöllä kunnes kotkotin fileet ovat kypsiä. Tyrkkää kookosmaito messiin, kiehauta ja tarkista suola. Homma on paketissa ja valmiina lähetettäväksi. Aseta lautaselle ensin riisit ja päälle Curry. Koristele tuoreilla korianterin lehdillä.


Tuomio: En jää kaipaamaan joskus koulun ruokalassa nautittua curryksi kutsuttua mössöä, saatikka mitään einesjuttuja. Aivan vitsin hyvä ruoka ja helppo kun mikä! Tämä versio on käsittääkseni melko perinteinen intialainen curry, ja kanan tilalla voi käyttää esimerkiksi possua tai lammasta. Hyvää ja mausteista. Tuoretta korianteria ei kannata säästellä tarjoilussa, sillä se antaa kivan potkun ja maku muuttuu heti erilaiseksi. Kookosmaito tasaa tulisuutta ja yhdistää makuja mukavasti. Jos tämän kanssa haluaa jotain muuta kuin vettä nauttia, suosittelen kevyttä lageria. Viininä Alsacen kuiva tai puolikuiva muscat on kuin nyrkki silmään! Myös kukkea Gewürztraminer toimii.



Tämä oli ensimmäinen kerta kun maistoin tämän tyylistä Currya, ja se kolahti heti. Kuitenkin käsittääkseni noita on aika paljon erilaisia, ja vaikka tämä hyvää olikin niin minusta täydellinen Curry on samettisempaa, kookosmaisempaa (ei liian), vähemmän mausteista ja hedelmäisempää. Pikakurssini viittaisi tällaisen löytyvän Thaimaan suunnalta. Tästä syntyikin idea täydellisen Curryn metsästyksestä, josta tulee lähiaikoina lisää settiä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokonaisen lihan grillaaminen

Asiaa lihasta ja parhaasta hampurilaisesta

Paras flunssan taltuttaja: Valkosipulimaito!